Оподаткування комунальних підприємств у період антикризового менеджменту - Алескерова, Юлія Володимирівна; Граматович, Юлія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти оподаткування комунальних підприємств в умовах антикризового управління. Метою дослідження є обґрунтування напрямів удосконалення податкового регулювання діяльності комунальних підприємств у період економічної нестабільності та воєнного стану. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз і синтез, системний підхід, порівняння, узагальнення, а також методи економічного та фінансового аналізу для оцінювання податкового навантаження і фінансових результатів підприємств. У ході дослідження визначено, що комунальні підприємства функціонують у специфічних умовах, поєднуючи комерційну діяльність із виконанням соціально значущих функцій, що зумовлює особливості їх оподаткування. Встановлено, що в кризових умовах зростає податковий тиск на підприємства при одночасному зниженні їх платоспроможності, що негативно впливає на фінансову стійкість і якість надання суспільних послуг. Проаналізовано чинний механізм справляння основних податків, зокрема податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість, і виявлено обмеженість його адаптивності до умов антикризового управління. Результати дослідження свідчать про необхідність запровадження гнучких інструментів податкового регулювання, зокрема податкових пільг, відстрочок і реструктуризації податкових зобов'язань для комунальних підприємств. Обґрунтовано доцільність удосконалення інформаційного забезпечення податкового менеджменту та підвищення ефективності податкового адміністрування. Запропоновано напрями гармонізації податкової політики з цілями забезпечення фінансової стійкості комунального сектору та підвищення ефективності використання бюджетних ресурсів. Доведено, що вдосконалення системи оподаткування комунальних підприємств в умовах антикризового управління потребує комплексного підходу, що передбачає поєднання фіскальних інтересів держави з необхідністю підтримки соціально важливих суб'єктів господарювання. Реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню фінансової стійкості комунальних підприємств, стабілізації їх діяльності та забезпеченню безперервності надання суспільно необхідних послуг.