Обліково-аналітичне забезпечення управління бізнес-процесами в умовах інтеграції AI-модулів у хмарні ERP-системи - Іваненко, Валентина Олександрівна; Головчак, Юрій Володимирович; Шиш, Анатолій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Цифровізація бізнес-середовища й активне впровадження інтелектуальних технологій зумовлюють перегляд підходів до організації інформаційного забезпечення управління підприємством. Саме тому особливої актуальності набуває трансформація обліково-аналітичного забезпечення, яке має здійснювати не лише відображення господарських операцій, але і формування аналітичної бази для оперативного й обґрунтованого прийняття рішень. Поширення хмарних ERP-систем та інтеграція AI-рішень створюють передумови для формування нового типу інформаційної системи, яка поєднує автоматизацію, аналітику та прогнозування в єдиному управлінському контурі. Метою дослідження є розкриття сутності трансформаційних змін обліково-аналітичного забезпечення управління бізнес-процесами в умовах інтеграції інтелектуальних модулів у хмарні інформаційні системи та формування структурно-функціонального підходу до його організації. Методичну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: системний і структурно-функціональний підходи, що дозволили розкрити логіку побудови обліково-аналітичного забезпечення; методи узагальнення та порівняння – для виявлення змін у функціонуванні системи під впливом цифрових технологій; елементи процесного аналізу – для дослідження взаємодії облікових, аналітичних та управлінських функцій. У результаті дослідження сформовано структурно-функціональну модель обліково-аналітичного забезпечення, яка відображає інтеграцію облікових даних, аналітичних інструментів та інтелектуальних алгоритмів у межах єдиного інформаційного середовища. Запропоновано матрицю розподілу функцій між цифровою системою, інтелектуальними модулями та користувачем, що дозволяє визначити їх роль у забезпеченні ефективності управління. Розкрито трансформацію ключових функцій обліково-аналітичного забезпечення й обґрунтовано перехід до безперервного управлінського циклу, в якому інформація, аналітика та рішення взаємопов'язані. Практична інтерпретація результатів на рівні господарських операцій підтверджує доцільність використання запропонованого підходу для підвищення якості управлінських рішень.