Вплив цифровізації податкового адміністрування на рівень ухилення від оподаткування - Гордієнко, Микола Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена потребою протидії ухиленню від сплати податків в умовах швидкої цифрової трансформації економічних процесів та державного управління. Мета статті – розглянути теоретичні підходи й оцінити вплив цифровізації податкового адміністрування на рівень ухилення від сплати податків в Україні. У роботі використано методи: аналізу наукової літератури – для огляду поточних наукових напрацювань із тематики; узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. Результати. У статті здійснено комплексний аналіз взаємодії між технологічними інноваціями й дотриманням податкового законодавства з акцентом на інституційних, економічних та поведінкових аспектах цього процесу. Розглянуто економічну суть і сучасні форми ухилення від сплати податків, зокрема ті, що виникають у цифрових економічних середовищах, що дає змогу зрозуміти трансформацію механізмів, які використовують для приховування оподатковуваного доходу. Окреслено сучасний стан цифровізації податкового адміністрування в Україні, зокрема впровадження електронних послуг, автоматизованих систем контролю та інструментів інтеграції даних, що в сукупності формують нову модель взаємодії між платниками податків і податковими органами. З’ясовано, що застосування цифрових технологій сприяє підвищенню прозорості фінансових операцій, зменшенню можливостей для маніпуляцій та посиленню аналітичного потенціалу податкових органів, що призводить до зниження частоти типових податкових правопорушень. Доведено, що ефективність цифрових рішень проявляється в зростанні рівня добровільного дотримання податкового законодавства, оптимізації адміністративних процедур і поступовому скороченні тіньової економіки, хоча ці ефекти не є однаковими й залежать від інституційних та технологічних чинників. Визначено, що цифрова трансформація податкової адміністрації супроводжується низкою ризиків, зокрема цифровою нерівністю серед платників податків, кіберзагрозами та появою більш витончених форм ухилення від сплати податків, що використовують технологічні інновації. Висновки.Встановлено, що довгостроковий успіх цифровізації в зменшенні ухилення від сплати податків потребує збалансованого поєднання технологічного розвитку, розбудови інституційної спроможності й адаптації регуляторних механізмів до викликів цифрової економіки. Тому цифровізація є важливим, але не вичерпним фактором забезпечення податкової дисципліни, і її вплив доцільно оцінювати в межах ширшої системи економічних та управлінських трансформацій.