Адаптивні моделі менеджменту транспортних підприємств в умовах євроінтеграційних процесів - Ревако, Остап Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням потреби транспортних підприємств у забезпеченні гнучкості, конкурентоспроможності та відповідності європейським стандартам в умовах динамічних інтеграційних процесів. Мета статті – проаналізувати теоретичні й методологічні підходи та розробити практичні рекомендації щодо формування адаптивних моделей управління транспортними підприємствами. У роботі використано методи: аналізу наукової літератури – для вивчення поточного стану наукових напрацювань із тематики; узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. Результати. У дослідженні проаналізовано поточні інституційні й економічні умови, що впливають на функціонування транспортних підприємств, та визначено головні чинники, які зумовлюють необхідність переходу до адаптивних систем управління. Розглянуто еволюцію підходів до управління в транспортному секторі та вплив вимог європейської інтеграції на організаційні перетворення, що призвело до підвищення вимог щодо ефективності, безпеки, екологічної відповідальності та цифровізації діяльності підприємств. Окреслено основні проблеми, з якими стикаються українські транспортні компанії, зокрема невідповідності в нормативно-правовій базі, обмеженість ресурсів, технологічні диспропорції та недостатня гнучкість управління, що перешкоджають дієвій адаптації до умов європейського ринку. Виявлено потребу впровадження структурно гнучких та функціонально інтегрованих моделей управління, здатних оперативно реагувати на зовнішні зміни та внутрішні дисбаланси. Обґрунтовано важливість застосування сучасних інструментів управління, зокрема стратегічного планування, управління ризиками, цифрових технологій і систем моніторингу ефективності, які в сукупності становлять основу адаптивності та сталого розвитку. Висновки. Встановлено, що впровадження адаптивних моделей управління сприяє підвищенню якості ухвалених рішень, оптимізації використання ресурсів та зміцненню стійкості національних транспортних підприємств. Зазначено, що успішна інтеграція компаній у європейський економічний простір залежить від їхньої здатності застосовувати адаптивні, інноваційно-орієнтовані системи управління, що забезпечують довгострокову стабільність та конкурентоспроможність.