МІЖНАРОДНІ ФІНАНСОВІ ПРОЦЕСИ ТА ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Косолапов, Анатолій Федорович; Дубєй, Юлія Володимирівна; Макурін, Андрій Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета. Метою дослідження є визначення сутності та ролі міжнародних фінансових процесів у забезпеченні ефективності стратегічного менеджменту підприємств, а також у дослідженні інноваційних інструментів управління якістю. Особлива увага приділяється обґрунтуванню напрямів інтеграції фінансових та управлінських інновацій для підвищення конкурентоспроможності в умовах глобалізації. Методи. У процесі підготовки статті використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: теоретичного узагальнення та систематизації – для уточнення сутності міжнародних фінансових процесів і управління якістю; аналізу та синтезу – для дослідження взаємозв'язку фінансових операцій і стратегічного менеджменту; порівняльного аналізу – для оцінки сучасних підходів та інноваційних інструментів; економіко-статистичних методів – для оцінювання ефективності; системного підходу – для формування цілісної моделі управління. Результати. Інтеграція цифрових інструментів управління фінансами та якістю значно підвищує прозорість і точність фінансової звітності підприємств. Впровадження ERP-систем, блокчейну, смарт-контрактів та аналітики на основі AI забезпечує оперативний контроль фінансових потоків і зменшує трансакційні ризики. Підготовка персоналу до роботи з цифровими платформами сприяє підвищенню ефективності управлінських рішень і створює довірче середовище для міжнародних партнерів та інвесторів. Дослідження також засвідчило, що комплексне використання цифрових технологій у стратегічному менеджменті оптимізує ресурси та підвищує конкурентоспроможність підприємств на глобальних ринках. Висновки. Інтеграція міжнародних фінансових процесів із інноваційними цифровими інструментами управління якістю є ключовим чинником підвищення ефективності стратегічного менеджменту та конкурентоспроможності підприємств у глобальній економіці. Системне підвищення цифрових компетенцій персоналу та формування культури відповідальності створює умови для ефективного прийняття управлінських рішень, забезпечує прозорість фінансової інформації та зміцнює довіру міжнародних партнерів.