Вплив програм пільгового кредитування на динаміку інвестиційного капіталу в аграрному секторі економіки - Філіпенко, Олена Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою статті є оцінювання впливу програм пільгового кредитування на формування інвестиційного капіталу аграрного сектору України через поєднання аналізу фінансових інструментів державної підтримки з дослідженням динаміки та структури капітальних інвестицій. Використано методи систематизації та класифікації для групування програм підтримки за механізмами впливу на інвестиційний капітал; статистичний і порівняльний аналіз – для вивчення динаміки інвестицій і джерел їх фінансування; структурний аналіз – для визначення ролі окремих інструментів фінансування; аналітичний підхід – для розкриття взаємозв’язку між кредитуванням та інвестиційною активністю; узагальнення – для формулювання комплексних висновків. Результати. Проведене дослідження дало змогу систематизувати інструменти державної та донорської підтримки аграрного сектору за механізмами їх впливу на інвестиційний капітал та виокремити інструменти прямого й непрямого ефекту. Виявлено структурні особливості формування капітальних інвестицій, зокрема домінування внутрішніх джерел фінансування та обмежену роль зовнішніх ресурсів. Аналіз програм пільгового кредитування показав їх орієнтацію переважно на підтримку ліквідності й поточної діяльності підприємств, тоді як інвестиційний компонент є недостатнім. Встановлено наявність розриву між масштабами фінансової підтримки й фактичною динамікою інвестиційного капіталу, що зумовлено структурою використання фінансових ресурсів. Водночас показано, що інструменти, спрямовані на оновлення основних засобів, демонструють більш виражений інвестиційний ефект. Висновки. Вплив пільгового кредитування на інвестиційний капітал аграрного сектору має переважно опосередкований характер і проявляється через стабілізацію фінансового стану підприємств, тоді як формування нового капіталу здійснюється незначною кількістю інструментів. З’ясовано, що структура фінансової підтримки не забезпечує достатнього рівня трансформації кредитних ресурсів у капітальні вкладення, що спричиняє потребу посилення інструментів прямого інвестування та підвищення ефективності використання фінансових ресурсів.