Штучний інтелект як фактор підвищення міжнародної конкурентоспроможності компаній - Мєзєнцев, Єгор Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено роль штучного інтелекту як одного з ключових чинників підвищення міжнародної конкурентоспроможності сучасних компаній у глобальному економічному середовищі. Обґрунтовано, що в умовах цифрової трансформації бізнесу штучний інтелект перестає бути лише інструментом автоматизації окремих операцій і поступово перетворюється на стратегічний ресурс, який визначає здатність підприємств адаптуватися до змін ринкової кон'юнктури, ефективно використовувати інформаційні ресурси, формувати інноваційні бізнес-моделі та зміцнювати власні позиції на міжнародних ринках. Метою дослідження є визначення ролі штучного інтелекту у формуванні міжнародної конкурентоспроможності компаній та обґрунтування механізмів його впливу на трансформацію стратегічних ресурсів підприємств у глобальному бізнес-середовищі. Методологічною основою роботи є аналіз міжнародних аналітичних звітів і наукових публікацій, присвячених застосуванню штучного інтелекту у бізнесі, стратегічному управлінні, інноваційній діяльності та розвитку міжнародних бізнес-моделей. У результаті дослідження встановлено, що використання технологій штучного інтелекту сприяє підвищенню ефективності управлінських рішень, покращенню прогнозування ринкових тенденцій, оптимізації витрат, автоматизації бізнес-процесів, розвитку персоналізованих продуктів і послуг, а також прискоренню інноваційної діяльності підприємств. Доведено, що інтеграція штучного інтелекту у стратегічне управління формує новий тип ресурсної бази компанії, у межах якої ключового значення набувають дані, аналітичні алгоритми, цифрова інфраструктура та здатність організації швидко трансформувати власні управлінські й операційні процеси. Визначено, що штучний інтелект впливає на міжнародну конкурентоспроможність компаній через підвищення продуктивності праці, розвиток динамічних здібностей, розширення можливостей масштабування бізнесу, удосконалення клієнтського сервісу та формування нових джерел доходу. Практичне значення дослідження полягає у систематизації основних напрямів впливу штучного інтелекту на конкурентні переваги підприємств і визначенні механізмів його інтеграції у систему стратегічного управління. Отримані результати можуть бути використані для подальших досліджень цифрової трансформації міжнародного бізнесу та розроблення прикладних підходів до зміцнення конкурентних позицій компаній у глобальній економіці.