Вплив технологій штучного інтелекту на міжнародні ланцюги постачань у міжнародному бізнесі - Хмара, Марина Петрівна; Мєзєнцев, Єгор Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Технології штучного інтелекту (ШІ) стали основним фактором, що революціонізує міжнародні ланцюги постачання в світовому контексті міжнародного бізнесу. Дана стаття містить комплексний аналіз процесу переформатвання глобальних операцій ланцюгів постачання, з окремим акцентом впливу ШІ на конкурентну динаміку, з якою стикаються транснаціональні компанії, операційну ефективність, стійкість ланцюгів постачання та управління ризиками. Аналіз, що включає дані з звітів MarketsandMarkets, Grand View Research, Gartner та McKinsey, а також емпіричні дослідження з ResearchGate та провідних наукових журналів, демонструє стрімке зростання ринку ШІ-рішень для ланцюгів постачання. За прогнозами, до 2030-2035 рр. обсяг ринку перевищить 50-236 млрд доларів США, а середньорічний темп зростання становитиме від 20% до 42,7%. Найбільш значущими сферами застосування машинного навчання є прогнозування попиту, точність якого покращилася на 10-65%, попереднє технічне обслуговування, оптимізація маршрутів, управління запасами та моніторинг ризиків у реальному часі. Конкретні переваги міжнародної діяльності демонструють практичні кейси провідних компаній, зокрема Amazon, Walmart, Maersk, DHL та UPS. У дослідженні підкреслюється роль ШІ у просуванні сталого розвитку, підтримці диверсифікації постачальників в умовах геополітичної напруженості та підвищенні прозорості в багаторівневих глобальних ланцюгах створення вартості. Проте, все ще існують перешкоди, такі як розбіжності в законодавстві (зокрема, Акт про штучний інтелект), ризики у сфері кібербезпеки при міжнародному обміні інформацією, дефіцит кваліфікованих кадрів та етичні проблеми. Загалом дослідження підтверджує, що ШІ фундаментально змінює архітектуру міжнародних ланцюгів постачання, потребуючи адаптивних стратегій, водночас надаючи транснаціональним корпораціям конкурентні переваги. Ця стаття може бути корисною для міжнародних організацій, а також для політиків, підприємців та дослідників. Подальші дослідження передбачаються в сфері інтеграції генеративного ШІ, розробки етичних засад для глобального впровадження та вивчення впливу регулювання на впровадження ШІ на ринках країн, що розвиваються.