Інтеграція цифрових інструментів в процес забезпечення економічної безпеки підприємства - Ларіна, Тетяна; Лагодієнко , Наталія; Уваров, Сергій (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Статтю присвячено дослідженню аспектів інтеграції цифрових інструментів в процес забезпечення економічної безпеки підприємства. Мета дослідження зумовлена актуальністю тематики та наявністю невирішених раніше частин загальної проблеми та полягає в удосконаленні теоретико методичного забезпечення економічної безпеки підприємства з використанням цифрового інструментарію. Методи дослідження. В статті розглянуто ключові аспекти забезпечення економічної безпеки підприємства в умовах сучасного господарювання. Для досягнення мети дослідження використано наступі методи: аналіз та синтез для вивчення теоретичних підходів до визначення ключових складових економічної безпеки підприємств та інструментів, які забезпечують ефективне управління цими складовими; системний аналіз для визначення взаємозв'язків між різними складовими економічної безпеки підприємства та можливих загроз, що виникають у процесі господарської діяльності. Результати. Проведений аналіз існуючих підходів до управління економічною безпекою та використання цифрових інструментів для її оптимізації дозволив виявити, що ефективне впровадження цифрових технологій дозволяє значно підвищити рівень адаптації підприємства до змін, зменшити ризики та забезпечити сталий розвиток. Дослідження також дозволило виявити, що цифрові платформи та інструменти, такі як системи автоматизації фінансового моніторингу, платформи для управління персоналом, а також інструменти для моніторингу екологічних стандартів, є важливими елементами у забезпеченні безпеки підприємства на всіх етапах його діяльності. Визначено, що сучасні умови господарювання ставлять перед підприємствами численні виклики, що потребують інтеграції новітніх технологій для успішного вирішення питань економічної безпеки. Виявлено, що лише комплексний підхід до управління безпекою, що включає цифрові інструменти для моніторингу та прогнозування загроз, може забезпечити підприємствам ефективне функціонування та стійкість до зовнішніх і внутрішніх ризиків. Висновки. Дослідження дозволило прийти до висновку, що сучасні умови господарювання ставлять перед підприємствами численні виклики, що потребують інтеграції новітніх технологій для успішного вирішення питань економічної безпеки. З використанням комплексного підходу до управління безпекою, що включає цифрові інструменти для моніторингу та прогнозування загроз, можна забезпечити ефективне функціонування підприємств та їх стійкість до зовнішніх і внутрішніх ризиків.