Вплив підвищення акцизу на сигарети на рівень нелегальної торгівлі такою продукцією у країнах ЄС - Кощук, Тетяна Василівна; Прохорович, Олександр Валентинович; Яворський, Олександр Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є аналіз сучасної ситуації з нелегальною торгівлею сигаретами у країнах ЄС та впливу на неї національних акцизних політик, а також виявлення загроз тінізації ринку тютюнових виробів внаслідок ініційованого Єврокомісією майбутнього підвищення мінімального акцизу на сигарети. В ході дослідження використано такі методи: абстрактно-логічний, систематизації, компаративного аналізу, експертних оцінок. Отримано важливі результати. Здійснений аналіз засвідчив, що в 2021–2024 рр. одні з найвищих в ЄС рівнів нелегальної торгівлі тютюновими виробами або їх помітне зростання спостерігалися у країнах із найвищими акцизами на сигарети. Крім того, різке збільшення акцизу негативно позначалося на тютюновому ринку та призводило до суттєвих втрат доходів бюджету навіть у країнах із високими купівельною спроможністю населення та інституційною спроможністю органів контролю і правоохоронної системи. Значні ризики спричинить імплементація ініціативи Єврокомісії. Високий темп підвищення мінімального акцизу на сигарети у більшості країн ЄС створить загрозу сплесків контрафактного виробництва і контрабанди такої продукції для цих держав-членів, але не покращить ситуацію для країн, які вже встановили високі акцизи та потерпають від нелегального тютюнового ринку. Для країн-претендентів на вступ до ЄС ризики поширення нелегальної торгівлі сигаретами будуть ще більшими. Зроблено висновки про те, що запобігти такій небажаній ситуації можна шляхом: перенесення початку застосування нового мінімального рівня акцизу на сигарети; надання перехідних періодів для країн з низькою купівельною спроможністю населення; посилення гнучкості формулі розрахунку мінімального акцизу на тютюнові вироби з метою більшого врахування особливостей країн.