Фінансові важелі в системі управління прибутком підприємства - Руденко, Вікторія Василівна; Мельник, Владислав Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Дослідження спрямоване на узагальнення теоретичних підходів до трактування сутності фінансових важелів та обґрунтування їх ролі в системі управління прибутком підприємства як ключового елемента фінансового механізму. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема: аналіз і синтез – для узагальнення наукових підходів до визначення фінансових важелів; системний підхід – для обґрунтування їх місця у фінансовому механізмі; порівняльний аналіз – для виявлення спільних і відмінних рис у трактуваннях різних науковців; логічне узагальнення – для формування авторського підходу до визначення їх сутності та функцій. Розглянуто наукові підходи до розуміння фінансових важелів та виокремлено їх ключові інтерпретації: як форм прояву фінансових інструментів, засобів стимулювання економічної діяльності, складових фінансового механізму та елементів управлінського впливу. Обґрунтовано доцільність їх розгляду як засобів посилення дії фінансових інструментів і методів. Визначено системоутворювальну роль фінансових важелів у процесі управління прибутком підприємства, зокрема в частині оптимізації доходів і витрат, формування структури капіталу, податкового планування, управління фінансовими ризиками, забезпечення ліквідності та узгодження стратегічних і тактичних цілей. Доведено, що ефективне застосування фінансових важелів сприяє досягненню балансу між прибутковістю та ризиком і підвищує адаптивність підприємства до змін зовнішнього середовища. Встановлено, що фінансові важелі є невід'ємною складовою фінансового механізму підприємства та виконують функцію забезпечення результативності фінансового менеджменту. Їх застосування дозволяє не лише формувати прибуток, а й ефективно управляти ним у довгостроковій перспективі.