Роль динамічних організаційних спроможностей у забезпеченні операційної ефективності проєктів екологічної та цифрової модернізації - Руденко, В’ячеслав Віталійович; Кутідзе, Андрій Муртазійович; Суліма, Наталія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена ускладненням процесів сталого розвитку й цифрової трансформації, що вимагає від організацій високої операційної ефективності в умовах невизначеності та швидких змін у зовнішньому середовищі. Мета статті – визначення ролі динамічних організаційних можливостей як основного чинника забезпечення операційної ефективності проєктів екологічної та цифрової модернізації. У роботі застосовано методи:аналізу наукової літератури – для вивчення поточних напрацювань із тематики; узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. Результати. Розглянуто зміст і критерії операційної ефективності в проєктах екологічної та цифрової модернізації, які виходять за межі традиційних підходів, орієнтованих на витрати, й охоплюють аспекти сталого розвитку, інновацій, гнучкості та якості процесів. Обґрунтовано, що операційна ефективність таких проєктів залежить від взаємодії організаційних, технологічних, екологічних, економічних та інституційних чинників, які утворюють комплексну систему впливів на результати проєкту. Встановлено, що до ключових динамічних можливостей у проєктах модернізації належать: аналіз зовнішнього середовища, координація ресурсів, навчання та інтеграція знань, інновації та реорганізація структури, кожна з яких виконує певну функцію в гарантуванні ефективної реалізації проєкту. Доведено, що вплив динамічних спроможностей на операційну ефективність здійснюється через механізми вдосконалення системи ухвалення рішень, оптимізації використання ресурсів, підвищення адаптивності процесів та посилення управління ризиками. Проаналізовано напрями покращення операційної ефективності на основі розвитку динамічних можливостей, зокрема інституціоналізацію практик адаптивного управління, зміцнення систем організаційного навчання, поліпшення управлінських компетентностей і впровадження гнучких та інноваційно-орієнтованих організаційних структур. Висновки. Отже, динамічні організаційні можливості відіграють вагому роль у перетворенні операційної ефективності на динамічну й сталу характеристику проєктної діяльності організацій, забезпечуючи успішну реалізацію ініціатив екологічної та цифрової модернізації в умовах постійних змін.