ВПЛИВ СВАМ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ НА РОЗВИТОК РИНКУ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - Станасюк, Наталія; Василько, Орест; Мельник, Максим (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено вплив механізму транскордонного вуглецевого коригування (CBAM) та Європейського зеленого курсу на розвиток ринку електромобілів в умовах євроінтеграційних процесів України. Обґрунтовано, що сучасна екологічна політика Європейського Союзу формує нові вимоги до транспортного сектору, промислового виробництва та системи державного регулювання, стимулюючи перехід до низьковуглецевої економіки. Визначено, що впровадження CBAM є одним із ключових інструментів екологізації міжнародної торгівлі, який безпосередньо впливає на структуру виробництва, інвестиційні процеси та конкурентоспроможність країн-партнерів ЄС, зокрема України. Проаналізовано основні тенденції розвитку ринку електромобілів у європейських країнах та в Україні, охарактеризовано динаміку зростання попиту на електротранспорт, розширення інфраструктури зарядних станцій, а також державні механізми підтримки електромобільності. Встановлено, що Європейський зелений курс визначає стратегічні орієнтири декарбонізації транспортної сфери, сприяє скороченню викидів парникових газів та активізує інноваційні процеси у сфері виробництва екологічного транспорту. У цьому контексті електромобільний ринок розглядається як важливий елемент формування сталої транспортної системи та інтеграції України до європейського економічного простору. Особливу увагу приділено оцінці можливостей та викликів для України у процесі адаптації до європейських екологічних стандартів. Визначено, що вплив CBAM може стимулювати модернізацію промисловості, розвиток «зеленої» енергетики, локалізацію виробництва компонентів для електромобілів та посилення інвестиційної привабливості транспортного сектору. Водночас окреслено ризики, пов'язані з високою вартістю технологічної трансформації, недостатнім рівнем розвитку зарядної інфраструктури, енергетичними викликами та потребою вдосконалення нормативно-правового забезпечення. Зроблено висновок, що адаптація України до вимог Європейського зеленого курсу та CBAM є не лише необхідною умовою євроінтеграції, але й важливим чинником формування конкурентоспроможного ринку електромобілів, розвитку інноваційної економіки та забезпечення екологічної безпеки держави. Обґрунтовано доцільність посилення державної підтримки електротранспорту, стимулювання інвестицій у «зелені» технології та гармонізації національного законодавства із нормами Європейського Союзу.