МАРКЕТИНГ ПОСЛУГ ЯК СКЛАДОВА СІЛЬСЬКОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО МАРКЕТИНГУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Сус, Тарас Йосипович; Гречаник, Наталія Юріївна; Ємець, Олена Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглянуто ринок послуг, як складову територіального маркетингу та основні завдання, які стоять перед керівництвом територіальної громади в умовах воєнного стану та посилення конкуренції між громадами за людський капітал та фінансові ресурси. Зазначено, що зростання конкуренції, в першу чергу між міськими та сільськими територіальними громадами, зумовлює необхідність використання всіх доступних напрямків, методів надання та просування послуг, включаючи досвід своїх конкурентів, зарубіжний досвід регіонального маркетингу послуг з метою отримання якомога найкращої позиції в привабливості ТГ для її розвитку в умовах інтеграції до ЄС. Маркетинг послуг характеризується суттєвими відмінностями як в територіальному так і в регіональному аспекті, що зумовлено розмірами ТГ та громадами які входять у нього їх фінансовими спроможностями. Розглянуто основні відмінності в сфері послуг між сільськими та міськими територіальними громадами. Підкреслено, що маркетинг послуг як складова територіального маркетингу в сільських територіальних громадах має переважаючий соціально-орієнтований характер, основна мета якого-забезпечення доступності ключових послуг з орієнтацією на статево-вікову структуру населення та його купівельну спроможність. Наголошено, що маркетинг послуг у системі територіального маркетингу сільських територіальних громад, попри свою специфіку, виступає ключовим системоутворюючим елементом розвитку та визначає не лише економічні, але й соціальні аспекти нарощування людського капіталу і носить сервісно-орієнтований характер управління життєзабезпеченням і розвитком громади. Запропоновано та розглянуто основні напрямки розвитку маркетингу послуг в сільських територіальних громадах. Підкреслено необхідність впровадження концепції розумної територіальної громади, яка включала б в себе інноваційний підхід до розвитку цифрових навичок сільського населення та покращення якості і доступності послуг (в першу чергу медицина, освіта. електронні сервіси., сфери пов'язані з сільським господарством та взаємодія з органами місцевої влади).