Маркетплейси як нова інфраструктура ринку товарів - моделі, конкуренція, вплив на малі підприємства - Рожко, Віктор Іванивич; Васковська, Поліна Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета дослідження полягає у комплексному аналізі маркетплейсів як нової інфраструктури товарного ринку, зокрема визначенні їх функціональних характеристик, особливостей конкурентного середовища та впливу на діяльність малих і середніх підприємств. Актуальність теми зумовлена стрімким розвитком цифрової економіки, що спричиняє трансформацію традиційних механізмів ринкової взаємодії та зміну ролі економічних агентів. Методи дослідження базуються на поєднанні загальнонаукових і спеціальних підходів. Використано системний аналіз для визначення місця маркетплейсів у структурі ринку, порівняльний метод для дослідження моделей їх функціонування, а також статистичний аналіз для оцінки динаміки розвитку електронної торгівлі. Аналітичну основу становлять сучасні наукові праці, звіти міжнародних організацій та офіційні статистичні дані за 2022-2025 роки. Результати дослідження свідчать, що маркетплейси еволюціонували від простих торговельних платформ до багатофункціональних цифрових екосистем, які виконують роль інфраструктурних посередників. Встановлено, що їх розвиток супроводжується посиленням мережевих ефектів, концентрацією ринку та зростанням значення алгоритмічного управління. Доведено, що конкуренція на маркетплейсах набуває комплексного характеру та включає не лише цінові, але й інформаційні, технологічні та поведінкові аспекти. Визначено, що малі та середні підприємства отримують значні переваги у вигляді доступу до глобальних ринків і зниження бар’єрів входу, проте водночас стикаються з ризиками залежності від платформ, обмеженням контролю над бізнес-процесами та зростанням конкурентного тиску. Висновки. Маркетплейси формують нову модель організації ринку, яка поєднує інфраструктурні, інформаційні та регуляторні функції. Їх вплив є подвійним: вони підвищують ефективність ринкових процесів, але водночас створюють передумови для концентрації економічної влади. Подальший розвиток маркетплейсів потребує збалансованого підходу, що враховує необхідність підтримки конкуренції, захисту інтересів учасників ринку та адаптації регуляторної політики до умов цифрової економіки.