Реалізації інвестиційного потенціалу персональних інвесторів на ринку внутрішніх державних запозичень України - Рожко, Олександр Дмитрович; Рак, Роман Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням ролі внутрішніх державних запозичень у забезпеченні фінансової стійкості України в умовах повномасштабної війни та необхідністю активізації залучення коштів населення до фінансування державних потреб. В умовах макроекономічної нестабільності, інфляційного тиску, валютних коливань ітрансформації фінансової поведінки населення особливого значення набуває реалізація інвестиційного потенціалу персональних фінансів через механізми ринку облігацій внутрішньої державної позики. Метою дослідження визначено обґрунтування теоретико-прикладних засад реалізації інвестиційного потенціалу персональних фінансів на ринку внутрішніх державних запозичень в умовах війни в Україні з урахуванням сучасних макроекономічних і поведінкових трансформацій інвестиційної активності населення. Методи.У процесі дослідження використано методи аналізу й синтезу – для узагальнення теоретичних підходів до оцінювання інвестиційного потенціалу персональних фінансів, систематизації – для структуризації чинників впливу на інвестиційну активність населення, порівняльного аналізу – для оцінювання сучасних механізмів залучення індивідуальних інвесторів до ринку внутрішніх державних запозичень, а також логічного узагальнення – для формування практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності внутрішнього державного боргового фінансування. Результати. Досліджено економічну сутність інвестиційного потенціалу персональних фінансів та особливості участі індивідуальних інвесторів у ринку державних боргових інструментів. Виявлено, що в умовах війни інвестиційна поведінка населенняформується під впливом макроекономічних, поведінкових і безпекових чинників, яківизначають рівень довіри до державних фінансових інструментів і структуру інвестиційного попиту. Доведено, що цифровізація фінансових сервісів та інтеграція ОВДП у мобільнібанківські платформи сприяють розширенню участі населення у внутрішніх державних запозиченнях. Встановлено, що ефективність реалізації інвестиційного потенціалу персональних фінансів обмежується високою макроекономічною невизначеністю, інфляційними й валютними ризиками, недостатнім рівнем фінансової грамотності населення та нестабільністю інвестиційних очікувань. Висновки. Обґрунтовано доцільність удосконалення цифрових механізмів доступу населення до ОВДП, розвитку гнучких державних боргових інструментів, підвищення прозорості державної боргової політики та посилення фінансовоїпопуляризації серед населення. Зроблено висновок, що активізація внутрішнього інвестиційного потенціалу населення сприятиме зміцненню фінансової стійкості держави та зниженню залежності бюджетної системи від зовнішніх джерел фінансування. Перспективи подальших досліджень пов’язані з аналізом поведінкових моделей індивідуальних інвесторів, розвитком цифрових фінансових платформ та використанням технологій штучного інтелекту іBig Data у прогнозуванні інвестиційної активності населення на ринку внутрішніх державних запозичень.