МАРКЕТИНГОВО-ЛОГІСТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Кошовий, Богдан-Петро Олексійович; Ковбас, Галина Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена дослідженню маркетингово-логістичної діяльності автотранспортних підприємств України в умовах повномасштабного воєнного стану. Обґрунтовано, що маркетинг і логістика на автотранспорті не є двома паралельними функціями, а утворюють єдиний управлінський контур, у якому клієнтська цінність формується одночасно з безпекою маршруту та обмеженнями мобілізаційного законодавства. Проаналізовано динаміку вантажних і пасажирських автоперевезень за 2021–2025 роки, зокрема падіння обсягів вантажоперевезень майже вдвічі у 2022 році, масове анулювання ліцензій перевізників (понад 8,5 тис. за 2022 рік), дефіцит водіїв унаслідок мобілізації (до 50 % у деяких компаніях) та зростання витрат на пальне. Досліджено трансформацію маркетинг-міксу (4P/7P) автоперевізника: перехід продуктового портфеля до гібридного контуру з військовими замовленнями, гуманітарними коридорами та евакуаційною логістикою; становлення динамічного ціноутворення з прив'язкою до індексів пального; цифровізацію каналів просування через біржі вантажоперевезень і систему публічних закупівель ProZorro. Розглянуто логістичні адаптації — від оптимальних маршрутів до безпечних через risk-adjusted routing, впровадження TMS-систем, телематику та мультимодальні схеми з Дунайським коридором, де вантажообіг зріс у шість разів. Запропоновано авторську модель маркетингово-логістичної взаємодії на основі трьох контурів зворотного зв'язку (інформаційного, обмежувального, стратегічного), зіставлену з концепцією supply chain resilience у її «4R»-варіанті. Проаналізовано нормативно-правову рамку — від Закону «Про правовий режим воєнного стану» до Угоди ЄС–Україна про лібералізацію автоперевезень до 2027 року, а також програми державної підтримки «Доступні кредити 5-7-9 %» та «єРобота». Сформульовано висновок, що стійкість автотранспортного підприємства у повоєнну добу буде функцією швидкості ринкового сигналу, гнучкості логістичної мережі та якості регуляторного середовища.