Інформаційні технології як інструмент підвищення ефективності спортивної діяльності - Кіндрат, Олена Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Сучасна спортивна діяльність вимагає використання високоточних, своєчасних та аналітично надійних інструментів, здатних забезпечити об'єктивність результатів та підвищити ефективність тренувань спортсменів. У зв'язку з цим інформаційні технології стають важливим фактором модернізації досліджень, оскільки вони значно розширюють можливості збору, обробки та інтерпретації даних. Метою статті є дослідження викликів та перспектив розвитку інформаційних технологій як інструменту підвищення ефективності спортивної діяльності. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що інформаційні технології у спортивній діяльності – це сукупність цифрових засобів, програмного забезпечення та апаратних систем, що автоматизують збір, обробку та аналіз даних для оптимізації тренувань, підвищення точності суддівства, моніторингу здоров'я спортсменів та управління спортивними процесами. Розширено методологічні принципи, сферу й обмеження розвитку використання інформаційних технологій у спортивній діяльності. Поглиблено наукове розуміння ролі інформаційних технологій в спортивній діяльності для покращення аналізу спортивних результатів, якості досліджень, оптимізації тренувального процесу та забезпечення більшої конкурентоспроможності спортсменів на сучасному етапі розвитку спорту. Запропоновано перспективні напрямки розвитку використання інформаційних технологій у спортивній діяльності на основі аналітики великих даних для прогнозування результатів змагань, аналізу ефективності тренувальних програм й оцінки потенціалу спортсмена та покращення бізнес-аспектів спортивних заходів. Висновки. Інформаційні технології є перспективним та важливим інструментом для підвищення ефективності спортивної науки. Їх систематичне впровадження та використання відкриває можливості для оптимізації тренувального процесу, підвищення наукової обґрунтованості досліджень, розробки тренувальних програм, адаптованих до потреб спортсменів, і, як наслідок, підвищення конкурентоспроможності спортсменів як на національному, так і на міжнародному рівнях.