Формування оборотних коштів суб'єктів господарювання у економічних системах - Угоднікова, Олена Ігорівна; Краївська, Інна Анатоліївна; Карпушенко, Марія Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням значущості ефективного формування оборотних коштів у забезпеченні фінансової стійкості суб'єктів господарювання в умовах економічної нестабільності, цифровізації та посилення ризиків. Обмежений доступ до фінансових ресурсів і нестабільність зовнішнього середовища ускладнюють процес управління оборотним капіталом. Проблема полягає у недостатній адаптивності існуючих підходів до формування оборотних коштів, що знижує ліквідність і ефективність діяльності підприємств. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних засад формування оборотних коштів та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності їх використання. Об'єктом дослідження є процес формування оборотних коштів суб'єктів господарювання, предметом – методичні підходи та інструменти управління оборотним капіталом. У дослідженні використано системний підхід для узагальнення структури оборотних коштів і виявлення взаємозв'язків між їх елементами. Методи економічного аналізу застосовано для оцінювання ефективності використання оборотного капіталу, а порівняльний аналіз – для зіставлення різних наукових підходів. Економіко-статистичні методи використано для виявлення тенденцій змін, а узагальнення – для формування висновків. У процесі дослідження узагальнено підходи до визначення сутності оборотних коштів, проаналізовано фактори їх формування та окреслено проблеми управління ними. Обґрунтовано напрями оптимізації структури оборотного капіталу з урахуванням сучасних умов. Встановлено, що підвищення ефективності формування оборотних коштів пов'язане з оптимізацією джерел фінансування, удосконаленням фінансової політики та впровадженням аналітичних інструментів. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для підвищення ліквідності та забезпечення стабільного розвитку підприємств.