Управління стартапами в системі менеджменту та стратегічного розвитку підприємств - Газуда, Сергій Михайлович; Герцег, Вікторія Андріївна; Маргітич, Вікторія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета дослідження – визначити особливості управління стартапами як складової системи управління підприємством. Увага зосереджена на тому, що сучасні тенденції розвитку економічних систем в умовах динамічних змін та посилення конкуренції підприємств диктують нові правила гри для суб'єктів господарювання, пошук нових джерел зростання та впровадження нетрадиційних методів та інноваційних технологій у процес власної діяльності. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс загальнонаукових та спеціалізованих методів дослідження: теоретичний аналіз наукових джерел для вивчення концептуальних основ управління стартапами; системний підхід до розгляду стартапу як елемента стратегічного розвитку підприємства. Результати. Актуальним стає формування гнучкої бізнес-моделі, яка передбачає інтеграцію стартапів у діяльність підприємств як джерела інновацій та трансформації виробничих процесів. Підкреслено, що для успішного впровадження стартапів у бізнес-процеси необхідна ефективна система управління, яка здатна поєднувати стратегічні цілі компанії зі специфічними особливостями стартап-середовища. Визначено роль стартапів у забезпеченні стратегічного розвитку та підвищенні конкурентоспроможності підприємств. Обґрунтовано підходи до інтеграції стартапів у корпоративну структуру та окреслено ключові механізми їх ефективного управління в умовах сучасної економіки. Представлено авторське бачення сутнісного розуміння поняття «стартап», зокрема, стартап – це інноваційно-організаційна форма підприємницької діяльності, орієнтована на реалізацію прибуткової бізнес-ідеї та досягнення швидких темпів зростання, при цьому характеризується високим рівнем невизначеності, непередбачуваності та обмеженими ресурсними можливостями. Зазначається, що управління стартапами має специфічні особливості порівняно з традиційним управлінням, оскільки базується на принципах гнучкості, адаптивності та швидкого прийняття рішень. Висновок. Визначено, що стартапи виступають рушієм стратегічного розвитку підприємств, забезпечуючи диверсифікацію діяльності, підвищення інноваційного потенціалу, адаптацію до змін у зовнішньому середовищі.