Моделі забезпечення стійкості «ланцюгів постачання (supply chain)» в умовах геополітичних та економічних криз - Головчук, Назар Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню моделей забезпечення стійкості ланцюгів постачання в умовах геополітичних та економічних криз, а також аналізу механізмів підвищення їхньої адаптивності до зовнішніх ризиків. Особливу увагу звернуто на сучасні підходи до управління ризиками, диверсифікацію постачальників, цифровізацію логістичних процесів і формування стратегій безперервності бізнесу для мінімізації наслідків кризових явищ. Метою статті є дослідження сучасних моделей забезпечення стійкості «supply chain» в умовах геополітичних та економічних криз, а також визначення ролі механізмів публічного управління у формуванні ефективних кризостійких логістичних систем. Методи. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів пізнання. Зокрема, застосовано методи аналізу та синтезу для вивчення теоретичних засад стійкості ланцюгів постачання, системний підхід — для розгляду supply chain як цілісної багаторівневої структури, що функціонує в умовах взаємопов'язаних ризиків. Також використано порівняльний метод для зіставлення різних моделей управління стійкістю в умовах криз, індукцію та дедукцію для узагальнення закономірностей розвитку логістичних систем, а також елементи структурно-логічного аналізу для обґрунтування практичних рекомендацій щодо підвищення їхньої адаптивності. Результати. У статті охарактеризовано сучасні моделі забезпечення стійкості «supply chain» в умовах глобальних геополітичних, економічних та воєнних криз. Проаналізовано вплив кризових факторів на функціонування логістичних систем, зокрема порушення транспортних маршрутів, дефіцит ресурсів, зростання логістичних витрат та дестабілізацію міжнародної торгівлі. Визначено основні принципи ефективного управління «supply chain», серед яких інтегрованість, гнучкість, прогнозування ризиків та цифровізація логістичних процесів. Охарактеризовано адаптивну, резервну, цифрову та гібридну моделі забезпечення стійкості «supply chain», визначено їхні особливості, переваги та механізми функціонування в умовах кризових викликів. Особливу увагу приділено ролі цифрових технологій - штучного інтелекту, Big Data, blockchain, IoT та автоматизованих систем управління - у підвищенні прозорості логістичних процесів та ефективності управління ризиками. Досліджено практичний досвід українських компаній «Нова пошта», «НІБУЛОН», «Rozetka», «Fozzy Group», «АТБ-Маркет» щодо забезпечення стійкості «supply chain» в умовах воєнного стану та економічної нестабільності. Проаналізовано роль системи публічного управління у формуванні логістичної безпеки держави, розвитку транспортної інфраструктури, цифрової трансформації та міжнародної координації логістичних процесів. Доведено, що найбільш ефективною в сучасних умовах є гібридна модель «supply chain», яка поєднує адаптивність, резервування ресурсів та цифровізацію логістичних процесів. Визначено, що в умовах воєнного стану вагоме значення має генезис альтернативних транспортних маршрутів, диверсифікація експортно-імпортних потоків, підтримка критичної інфраструктури та формування резервних механізмів забезпечення внутрішнього ринку. Особливу увагу приділено ролі держави у стимулюванні розвитку мультимодальних перевезень, цифрових платформ управління логістикою та міжнародного партнерства у сфері транспортної безпеки. Обґрунтовано необхідність інтеграції сучасних цифрових технологій і систем ризик-менеджменту в управління логістичними процесами. Висновки. Зроблено висновок, що забезпечення стійкості «supply chain» є стратегічною умовою економічної безпеки держави та конкурентоспроможності бізнесу. Отримані результати мають практичне значення для підприємств і органів публічного управління, оскільки дозволяють обґрунтувати вибір адаптивних, резервних, цифрових та гібридних стратегій управління supply chain з метою мінімізації ризиків і забезпечення безперервності постачань. Крім того, дослідження створює підґрунтя для подальшого розвитку інструментів цифровізації логістики та формування державної політики у сфері логістичної та економічної безпеки.