DIGITAL-КОМПЛАЄНС І ЙОГО ВПЛИВ НА РОЗРОБКУ ТА ПРОСУВАННЯ ТОВАРІВ - Романюк, Надія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено феномен digital-комплаєнсу як самостійної технічно-правової дисципліни, що визначає умови розробки та просування товарів у цифровій економіці. Розмежовано класичний корпоративний комплаєнс і digital-комплаєнс, який охоплює дотримання вимог захисту персональних даних, кібербезпеки, алгоритмічної прозорості та регулювання цифрової реклами. Проаналізовано нормативну архітектуру Європейського Союзу, зокрема системну логіку взаємодії GDPR, Digital Services Act, Digital Markets Act, AI Act та Cyber Resilience Act як «регуляторної воронки», що кумулятивно перетворює комплаєнс на наскрізний дизайн-принцип товарного циклу. Досліджено вплив комплаєнсних вимог на стадії життєвого циклу продукту – від privacy by design і Data Protection Impact Assessment до обов'язкової сертифікації IoT-пристроїв. Розкрито трансформацію маркетингових стратегій під впливом обмежень таргетованої реклами, cookie-consent, заборони темних патернів і регулювання інфлюенсер-маркетингу. Оцінено бізнес-ефекти digital-комплаєнсу через призму штрафної практики та концепції «compliance as competitive advantage». Визначено стан імплементації GDPR-подібного законодавства в Україні, проаналізовано проєкт Закону № 8153 та обґрунтовано стратегічні кроки гармонізації українського регулювання з acquis ЄС.