Вплив штучного інтелекту на управління та конкурентоспроможність бізнесу - Левківська, Лариса Миколаївна; Ахметов, Ілляс Рустамович; Булуй, Олексій Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є визначення особливостей впливу штучного інтелекту на систему управління підприємствами та формування їх конкурентоспроможності в умовах цифрової трансформації економіки. Особливу увагу зосереджено на аналізі напрямів використання ШІ у бізнесі, його ролі в автоматизації управлінських процесів, масштабуванні діяльності підприємств, підвищенні ефективності прийняття рішень та створенні нових джерел конкурентних переваг. Теоретико-методологічною основою дослідження стали сучасні концепції цифрової трансформації, data-driven management та інноваційного розвитку підприємств. У роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналіз і синтез – для узагальнення наукових підходів до трактування сутності штучного інтелекту; системний підхід – для дослідження його місця в системі управління підприємством; порівняльний аналіз – для виявлення особливостей використання ШІ у різних функціональних сферах бізнесу; метод узагальнення – для визначення ключових тенденцій, ризиків та перспектив розвитку інтелектуальних технологій. Інформаційну базу дослідження склали сучасні наукові праці, аналітичні звіти міжнародних організацій та результати досліджень провідних консалтингових компаній. Встановлено, що штучний інтелект трансформується з інструмента автоматизації окремих операцій у стратегічний ресурс розвитку підприємств. Обґрунтовано, що найбільш поширеними напрямами використання ШІ є підтримка прийняття управлінських рішень, бізнес-аналітика, маркетинг, управління персоналом, фінансовий менеджмент, логістика та операційне управління. Визначено, що інтеграція інтелектуальних технологій сприяє підвищенню продуктивності праці, оптимізації використання ресурсів, прискоренню обробки інформації та зростанню адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища. Доведено, що використання ШІ створює передумови для переходу до нових моделей управління, заснованих на даних, а також забезпечує розвиток персоналізованих сервісів, інноваційних бізнес-моделей та цифрових платформ. Виявлено, що поширення генеративного та агентного штучного інтелекту сприяє автоматизації складних управлінських функцій і створює нові можливості для масштабування бізнесу без пропорційного збільшення витрат. Водночас встановлено, що активне впровадження ШІ супроводжується низкою викликів, серед яких особливого значення набувають питання кібербезпеки, захисту даних, етичності алгоритмів, правового регулювання та трансформації ринку праці. Доведено, що штучний інтелект стає одним із ключових чинників підвищення ефективності сучасного менеджменту та забезпечення стійкого розвитку підприємств. Його використання дозволяє формувати нові джерела створення цінності, посилювати інноваційний потенціал організацій та підвищувати їх здатність до швидкої адаптації в умовах динамічного конкурентного середовища. Результати дослідження підтверджують, що подальше поширення інтелектуальних технологій визначатиме напрями трансформації бізнес-процесів, організаційних структур та підходів до управління підприємствами. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробленням методичних підходів до оцінювання впливу ШІ на результати діяльності підприємств, дослідженням особливостей інтеграції агентних систем у корпоративне управління та визначенням механізмів поєднання інтелектуальної автоматизації з розвитком людського капіталу.