СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ДЕКОМПОЗИЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Трембач, Олексій Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено структурно-функціональну декомпозицію організаційно-економічного механізму розвитку підприємства як цілісної системи, що поєднує організаційну та економічну складові на мікрорівні. Актуальність дослідження зумовлена потребою українських підприємств у керованому розвитку в умовах повномасштабної війни, прискореної цифровізації та європейської інтеграції, коли руйнування активів і розрив усталених зв'язків вимагають перегляду звичних конфігурацій механізму. Опрацьовано категоріальний апарат проблеми та розмежовано організаційно-економічний механізм із суміжними категоріями – господарським механізмом, економічним механізмом, механізмом управління і механізмом розвитку, показано співвідношення обсягів цих понять та авторські розбіжності в їх трактуванні. Обґрунтовано методологію декомпозиції, що передбачає два взаємодоповнювальні зрізи – структурний (з яких елементів складається механізм) і функціональний (які функції він виконує), та доведено неможливість їх ототожнення. Виокремлено й охарактеризовано шість базових підсистем механізму – організаційну, економічну, мотиваційну, інформаційно-аналітичну, нормативно-правову та контрольно-регуляторну, а також шість функцій, що утворюють замкнутий контур розвитку: цілепокладання, координацію, мотивацію, регулювання, адаптацію і зворотний зв'язок. Доведено, що порушення хоча б однієї функції розриває контур розвитку. Розмежовано поняття розвитку, зростання і функціонування та показано, як механізм забезпечує перехід підприємства між фазами життєвого циклу крізь призму еволюційної теорії фірми, ресурсного підходу і теорії динамічних здатностей. Окреслено трансформацію механізму в сучасних українських умовах у напрямі адаптивно-резильєнтної конфігурації. Сформульовано авторську позицію щодо дворівневої архітектури механізму та визначено напрями подальших досліджень.