ПРОФЕСІЙНІ КОМУНІКАЦІЇ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Заставнюк, Л.І. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено професійні комунікації як стратегічний чинник забезпечення ефективного розвитку сучасних організацій в умовах цифрової трансформації, зростання невизначеності зовнішнього середовища та безпекових викликів. Проведено теоретичне узагальнення сучасних наукових підходів до трактування сутності професійних комунікацій, проаналізовано еволюцію їх ролі у системі менеджменту та визначено місце в забезпеченні результативності управлінської діяльності. Уточнено зміст поняття «професійні комунікації», яке запропоновано розглядати як інтегровану систему інформаційної взаємодії, спрямовану на координацію управлінських процесів, обмін знаннями, узгодження цілей та інформаційний супровід прийняття управлінських рішень. Систематизовано основні види професійних комунікацій та обґрунтовано їх функціональне призначення у системі сучасного менеджменту. Акцентовано увагу на тому, що стратегічна роль професійних комунікацій проявляється через інтеграцію функцій менеджменту, розвиток людського й інтелектуального капіталу, підтримку організаційних змін, підвищення адаптивності організації та зміцнення її організаційної стійкості. Розроблено концептуальну модель впливу професійних комунікацій на реалізацію функцій менеджменту та систематизовано стратегічні напрями їх впливу на ефективний розвиток сучасної організації, що дало змогу комплексно відобразити взаємозв'язок між комунікаційними процесами, управлінськими функціями й стратегічними результатами діяльності. Встановлено, що результативність професійних комунікацій визначається рівнем їх інтегрованості в систему менеджменту, якістю інформаційної взаємодії, ефективністю механізмів зворотного зв'язку та здатністю організації адаптувати комунікаційні процеси до змін зовнішнього середовища. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих концептуальних положень, моделей і теоретичних узагальнень під час удосконалення системи професійних комунікацій, підвищення ефективності управління та забезпечення довгострокового розвитку сучасних організацій.