ТРАНСФОРМАЦІЯ ЗОВНІШНЬОГО БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У ДОВОЄННИЙ ТА ВОЄННИЙ ПЕРІОДИ ЯК ЧИННИК СТРАТЕГІЧНИХ ЗМІН - Туліка, Сергій Костянтинович; Мацевко, Богдан Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розкрито механізм, через який трансформація зовнішнього бізнес-середовища українських підприємств перетворюється на об'єктивний чинник стратегічних змін. Розмежовано понятійний апарат аналізу середовища: відокремлено макросередовище від мезосередовища, а трансформацію – від суміжних явищ турбулентності, невизначеності та середовищного шоку. Показано, що класичні статичні моделі стратегічного аналізу придатні для інвентаризації чинників, проте пояснювальну й прогностичну функцію в умовах війни здатні виконати лише динамічні рамки (концепція турбулентності середовища та теорія динамічних здатностей). Реконструйовано стан середовища у довоєнний період (2013–2021) і виявлено успадковані структурні вразливості: сировинну структуру експорту, залежність від чорноморської логістики та географічну концентрацію потужностей. Проаналізовано радикальну трансформацію середовища після 24 лютого 2022 року – падіння реального ВВП на 29,1%, руйнування виробничих потужностей, блокаду портів, дефіцит кадрів та енергетичні шоки. На основі порівняльного зрізу за групами чинників запропоновано авторську типологію середовищних зрушень, яка вирізняє прискорені тренди, структурні розриви та інверсії передбачуваності. Обґрунтовано причинно-наслідковий ланцюг «стан середовища → стратегічний розрив → потреба у зміні → тип реакції» та доведено, що трансформація середовища є необхідною, але недостатньою умовою стратегічної зміни: перетворення середовищного тиску на проактивну зміну, а не на реактивне виживання, забезпечують внутрішні динамічні здатності підприємства. Методологічною основою аналізу слугували концепція турбулентності середовища та теорія динамічних здатностей, доповнені порівнянням статистичних даних Національного банку, галузевих оглядів і підприємницьких опитувань за 2013–2024 роки. Практичне значення статті полягає в обґрунтуванні діагностики трансформації середовища як вихідної точки управління стратегічними змінами та повоєнного відновлення.