Питання регулювання та нагляду за фінансовою діяльністю страхових компаній під час воєнного стану - Коваль, Юлія Андріївна; Східницька, Галина Володимирівна; Фадєєва, Ірина Георгіївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Під час воєнного стану страхові компанії відіграють вирішальну роль у підтримці економічної стабільності та забезпеченні фінансового захисту громадян і бізнесу. Проте з огляду на зростання ризиків, спричинених військовими діями, питання регулювання та контролю за їх діяльністю набувають особливої актуальності. Підвищена невизначеність на ринку, збільшення страхових відшкодувань та економічний тиск загрожують фінансовій стабільності цих компаній. Тому держава має забезпечити дієві механізми контролю для захисту інтересів застрахованих осіб та забезпечення стабільності страхового ринку в умовах надзвичайної ситуації. Метою даної статті є дослідження питання регулювання та нагляду за фінансовою діяльністю страхових компаній в умовах воєнного стану. Для досягнення мети в процесі дослідження вирішувалися наступні завдання: розглянуто поняття воєнного стану та державного регулювання страхової діяльності; досліджено особливості регулювання та нагляду за фінансовою діяльністю страхових компаній під час воєнного стану. Результати. Зазначається, що в сучасних умовах війни, постійних змін, ризиків, технологічних зсувів та економічного дисбалансу страховий сектор, як і інші галузі, потребує суттєвих змін у підходах до ведення своєї діяльності. Без своєчасного державного регулювання, спрямованого на стабілізацію страхового ринку, зниження ризиків та вирівнювання ситуації, спричиненої військовою агресією російської федерації, існує ризик значного занепаду страхового ринку як важливої галузі економіки країни. Також було зазначено, що в сучасних умовах війни, постійних змін, ризиків, технологічних зрушень та економічної незбалансованості страховий сектор, як і інші галузі, потребує суттєвих змін у підходах до ведення своєї діяльності. Висновок. Регулювання та нагляд за фінансовою діяльністю страховиків під час воєнного стану в Україні зазнало значних змін після введення воєнного стану, яке було спровоковано російською військовою агресією. Було вжито низку ключових заходів для стабілізації ринку. Проте доцільно продовжувати вдосконалювати регуляторне середовище та механізми контролю з метою ефективного реагування на нові загрози.