Маркетингові інноваційні технології та бізнес-аналітика ЗЕД в управлінні ризиками транспортних підприємств - Компанець , Катерина Андріївна; Литвишко , Лілія Олександрівна; Ільченко, Вікторія Юліанівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджуються маркетингові інноваційні технології та бізнес-аналітика зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) в управлінні ризиками транспортних підприємств України в умовах глобалізації та війни. Аналізується вплив цифрових технологій на підвищення ефективності управління ризиками, а також обґрунтовується необхідність інтеграції бізнес-аналітики для адаптації до нових викликів. У статті проаналізовано динаміку змін у транспортній галузі України за 2022–2024 роки, зокрема обсяги перевезень вантажів і пасажирів. Виявлено, що найбільший спад спостерігався у 2022 році через руйнування логістичних маршрутів, блокаду портів і втрату ринків. У 2023–2024 роках відзначається поступове відновлення завдяки адаптації підприємств до нових умов, розвитку альтернативних маршрутів доставки та партнерства з країнами ЄС. Запропоновано інтеграцію маркетингових інновацій (Big Data, IoT, блокчейн) та бізнес-аналітики для створення адаптивних стратегій управління ризиками. Це дозволить мінімізувати вплив кризових факторів, оптимізувати ресурси та забезпечити довгострокову конкурентоспроможність транспортних підприємств. У статті розглядається вплив війни на діяльність транспортних підприємств України у сфері зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) та управління ризиками. Досліджено роль маркетингових інноваційних технологій і бізнес-аналітики у мінімізації ризиків, спричинених руйнуванням інфраструктури, втратою ринків і логістичних маршрутів. Запропоновано підходи до інтеграції інноваційних технологій у стратегії підприємств для забезпечення їхньої конкурентоспроможності в умовах війни. Поєднання цих підходів сприяє стабільності функціонування галузі навіть в умовах війни та створює можливості для її подальшого розвитку. Метою є розробка рекомендацій щодо впровадження маркетингових інноваційних технологій та бізнес-аналітики для ефективного управління ризиками в транспортних підприємствах, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Методи дослідження: в процесі дослідження використовувались методи бізнес аналітики а саме: статистичний аналіз - використання даних Державної служби статистики України для оцінки обсягів перевезень; експертні оцінки - залучення фахівців для визначення критичних ризиків у транспортній галузі; аналіз літератури – огляд наукових публікацій з теми маркетингових інновацій і бізнес-аналітики.