Методологія управлінського обліку: функціональне значення, принципи та стратегічний контекст - Малюга, Наталія Михайлівна; Цегельник, Ніна Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Обґрунтовано, що управлінський облік відіграє важливу роль, надаючи інструменти для аналізу поточної діяльності та моделювання майбутніх результатів, при цьому його інтеграція у процес стратегічного планування дозволяє мінімізувати ризики, адаптуватися до змін зовнішнього середовища та оптимізувати ресурси. Метою роботи є розгляд методологічних основ управлінського обліку, визначення його функціонального значення, виявлення та опис принципів та розкриття стратегічного контексту для ефективного управління підприємством. Методологія дослідження охоплює інструменти та принципи, які використовуються для виконання функцій управлінського обліку, тому охарактеризовано інструменти, які застосовуються для забезпечення ефективного управління підприємством. Обґрунтовано, що основою для організації процесів управлінського обліку виступають його принципи, які забезпечать якість, достовірність і релевантність інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень. А дотримання цих принципів забезпечить ефективність системи управлінського обліку, сприяючи досягненню цілей підприємства, оптимізації ресурсів і підвищенню конкурентоспроможності. У результатах дослідження визначено, що ефективність стратегічного управління безпосередньо залежить від якості інформації, яка формується у системі управлінського обліку та використовується для прийняття рішень. Визначено різноманітні критерії класифікації управлінського обліку, які дозволять адаптувати систему управлінського обліку до специфіки галузі, масштабу та структури підприємства, що сприяє підвищенню ефективності управління. У висновках зазначено, що методологія управлінського обліку є важливим інструментом для забезпечення ефективного управління підприємством, а її основні елементи взаємодіють для досягнення стратегічних цілей, а стратегічний контекст управлінського обліку розширює його функціональність, дозволяючи підприємствам адаптуватися до викликів сучасного бізнес-середовища. Подальші дослідження в цій сфері мають бути спрямовані на розробку інноваційних інструментів та підходів, що враховують особливості сучасного бізнес-середовища.