Бюджетне планування зовнішньоекономічної діяльності як чинник економічної ефективності управління потенціалом та розвитком підприємства - Трифонова, Олена Василівна; Варяниченко, Олена Володимирівна; Саннікова, Світлана Федорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення процесу бюджетного планування в умовах постійних змін на міжнародних ринках та складних економічних умов, зокрема для українських підприємств, які функціонують в умовах війни та економічної нестабільності. Установлено, що в сучасному глобалізованому середовищі важливість ефективного управління потенціалом та розвитком, адаптація до швидко змінюваних умов і впровадження інноваційних технологій є ключовими факторами для забезпечення стійкості підприємств. У роботі акцентовано на інтеграції новітніх підходів до бюджетного планування, зокрема, цифрових інструментів, і адаптації міжнародного досвіду до специфіки українського бізнес-середовища. Метою дослідження є вивчення інноваційних підходів до бюджетного планування та їхня адаптація до умов українських підприємств, зокрема, через інтеграцію цифрових технологій та нових методів управління економічним потенціалом та розвитком підприємств для підвищення прозорості, гнучкості та ефективності як процесу планування, так і управління підприємствами загалом. Зосереджено увагу на виявленні основних проблем, перед якими постають українські підприємства, і розробці рекомендацій для їхнього розв’язання. В основі дослідження лежить аналіз сучасних наукових публікацій та огляд міжнародного досвіду впровадження інновацій у бюджетному плануванні. Порівняно підходи, які застосовуються в країнах із розвиненими економіками, та розглянуто можливість їхньої адаптації до українського середовища. Увагу приділено не лише технологічним аспектам, але й організаційним та управлінським. Результати дослідження свідчать про недостатнє використання українськими підприємствами потенціалу сучасних технологій у процесах бюджетування, що знижує їхню ефективність в умовах глобальних викликів. Доведено, що основними проблемами є низька прозорість бюджетних процесів, обмежена гнучкість у реагуванні на зовнішні зміни та недосконалість механізмів управління ризиками, що спричиняє зменшення економічної ефективності управління та гальмування розвитку підприємств. Запропоновано впроваджувати автоматизовані платформи для управління бюджетами в реальному часі, інтегрувати сценарне планування та створювати мультивалютні моделі для роботи на міжнародних ринках. У висновках наголошено на важливості застосування інноваційних підходів до бюджетного планування для підвищення економічної ефективності, конкурентоспроможності та потенціалу українських підприємств, їхньої фінансової стійкості та здатності адаптуватися до змін на міжнародних ринках. Зроблено висновок, що підвищення прозорості й гнучкості процесів бюджетування дозволяє ефективніше управляти ресурсами в умовах непередбачуваних змін. Перспективи подальших досліджень включають аналіз використання штучного інтелекту та великих даних для вдосконалення прогнозування в бюджетному плануванні, а також розробку адаптивних моделей бюджетування для малого й середнього бізнесу в постконфліктних економіках.