Вплив інноваційних технологій на підвищення ефективності аграрного менеджменту в умовах сталого розвитку - Худо, Володимир Володимирович; Шинькович, Андрій Васильович; Башлай, Сергій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто визначальну роль цифрової трансформації в сучасному управлінні сільським господарством. Актуальність теми зумовлено посиленням впливу змін клімату, дефіциту ресурсів та зростанням попиту на виробництво харчових продуктів. Інтеграція інноваційних технологій, таких як дрони, інтернет речей, блокчейн і автоматизовані системи, виявляє значний потенціал для оптимізації виробничих процесів, зменшення витрат і підвищення продуктивності. Мета дослідження – оцінка впливу інноваційних технологій на ефективність аграрного менеджменту в контексті сталого розвитку. Результати дослідження вказують на численні переваги впровадження цифрових рішень у сільському господарстві. Зокрема, датчики інтернету речей забезпечують моніторинг ґрунту та кліматичних умов у режимі реального часу, що дає можливість скоротити використання води та добрив на 20%. Крім того, дрони із сучасними технологіями візуалізації сприяють застосуванню практик точного землеробства, що забезпечує підвищення врожайності на 20% і зменшення використання пестицидів на 30%. Використання технології блокчейн значно підвищує прозорість ланцюгів постачання, знижує харчові відходи та покращує логістичні процеси. У висновках підкреслено трансформаційний потенціал зазначених інновацій у забезпеченні сталого розвитку аграрного сектору. Водночас визначено низку викликів, зокрема, фінансові обмеження для малих фермерських господарств, труднощі з доступом до сучасних технологій і необхідність стандартизації практики використання даних. Запропоновано стратегічні рекомендації щодо подолання зазначених бар’єрів, серед яких інтеграція цифрових інструментів, таких як GPS, штучний інтелект і блокчейн, для посилення стійкості та конкурентоспроможності аграрного сектору. Наголошено, що перспективи подальших наукових досліджень полягають у ґрунтовному аналізі конкретних цифрових інструментів і їхнього впливу на різні галузі аграрного сектору для розробки практичних рекомендацій щодо їхньої інтеграції у виробничі процеси.