Дослідження основних принципів еколого-економічного розвитку підприємств - Божидай, Ірина Ігорівна; Арцибашев, Герман Романович; Ларін, Віктор Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Стрімкий розвиток сучасного бізнес-середовища значним чином впливає на макроекономічне середовище, змінюючи вектор споживчих відносин чи принципів поведінки та прискорюючи глобалізаційні процеси, які з іншого боку виступають негативним фактором впливу на зовнішнє середовище – усі ці процеси є ключовими дестабілізуючими факторами система «суспільство-природа». Для «озеленення» було закладено низку механізмів, які б нейтралізували ці негативні ефекти, що утворилися при здійсненні господарської діяльності. Крім того, в нинішніх умовах набуває актуальності межа факторів безпеки та забруднення території небезпечними об’єктами у зв’язку з військовими діями на сході України. Тому дуже важливим є переосмислення, перезапуск та вдосконалення сучасних підходів наукового економічного управління знаннями та умовами їх впровадження в діяльності підприємств. Метою статті є дослідження принципів еколого-економічного розвитку підприємств, особливості їх становлення та впровадження у вітчизняному бізнес-середовищі. Одним із основних принципів екологічного та економічного розвитку фірм є впровадження сталого розвитку в господарську діяльність. Це, у свою чергу, означає впровадження екологічних цінностей у кожну діяльність організації, переконавшись, що сталість є не просто додатком, а невід’ємною частиною бізнес-стратегії. Це дозволяє компаніям застосовувати екологічні методи постачання, зменшувати кількість відходів шляхом управління ресурсами та розвивати енергозберігаючі технології. Такі підходи корисні не тільки для збереження природи, але й сприяють підвищенню іміджу компанії та довгостроковому виживанню. Повоєнні часи відновлення економіки та сільського господарства країни як ніколи вимагають вирішення еколого-економічних проблем не фрагментарно, а комплексно. Тільки налагоджена система заходів дозволить досягти синергії та мінімізувати негативні наслідки антропотехногенного впливу на природу.