Стан та перспективи розвитку інтегрованого інвестиційного клімату України - Свінцов , Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Мета. Стаття присвячена дослідженню сучасного стану інтегрованого інвестиційного клімату в Україні, виявлення ключових проблем, що впливають на його формування, а також визначенню перспектив і шляхів його вдосконалення для стимулювання економічного розвитку країни та інтеграції в міжнародний економічний простір. Методи. Для реалізації поставленої мети дослідження застосовувалися наступні методи: аналіз і синтез – для вивчення сутності інтегрованого інвестиційного клімату, його компонентів, а також виявлення зв’язків між інституційними, правовими та економічними чинниками, що впливають на формування сприятливого інвестиційного середовища; порівняльний аналіз – для зіставлення практик формування інвестиційного клімату в Україні з досвідом інших країн, зокрема тих, які успішно впровадили механізми стимулювання інвестицій; статистичний аналіз – для обробки даних щодо обсягів прямих іноземних інвестицій; метод експертних оцінок – для визначення проблем і перспектив розвитку інвестиційного клімату в Україні на основі аналізу висновків науковців та практиків у сфері економіки; прогностичний метод – для оцінки перспектив розвитку інтегрованого інвестиційного клімату України, зокрема в умовах післявоєнного відновлення та інтеграції в європейський економічний простір; графічний метод – для візуалізації результатів дослідження у вигляді графіків, діаграм та таблиць, що відображають динаміку інвестиційних потоків та їх вплив на економіку. Результати. Проведений аналіз свідчить, що інституційні реформи, спрямовані на покращення інвестиційного клімату, є ключовими для забезпечення економічної стабільності та розвитку. Ідентифіковано основні бар’єри для залучення інвестицій, серед яких високий рівень ризиків через військові дії, недосконалість інфраструктури та нестабільність законодавства. Визначено перспективні напрями розвитку інвестиційного клімату, зокрема впровадження спеціальних економічних зон, розвиток інфраструктури, співпраця з міжнародними фінансовими організаціями та забезпечення страхування інвестиційних ризиків. Обґрунтовано роль міжнародної підтримки у стабілізації економіки України. Залучення міжнародних фінансових ресурсів дозволить реалізувати стратегічні проєкти у сферах енергетики, транспорту та цифровізації. Окреслено важливість інвестування у людський капітал як основи для довгострокового економічного зростання та покращення конкурентоспроможності країни. Таким чином, результати дослідження підтверджують важливість комплексного підходу до формування інтегрованого інвестиційного клімату в Україні, який базується на поєднанні економічних, інституційних та правових заходів. Висновок. Дослідження дозволило сформулювати обґрунтовані пропозиції щодо стану інтегрованого інвестиційного клімату України, який визначається як комплекс проблем і можливостей, що виникають в умовах трансформаційного періоду. Для створення сприятливого середовища необхідно впроваджувати системні реформи, які охоплюють інституційний, правовий та економічний аспекти. Перспективи покращення інвестиційного клімату залежать від здатності держави забезпечити стабільність, прозорість і передбачуваність умов для бізнесу. Лише в такому разі Україна зможе стати привабливим майданчиком для внутрішніх і зовнішніх інвестицій, сприяючи сталому економічному розвитку.