Оцінка ефективності системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності підприємств в ризик-орієнтованих умовах - Вакуленко , Віталій Леонідович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Актуальність дослідження оцінки ефективності системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) підприємств полягає в обґрунтуванні необхідності впровадження заходів безпеки, оцінки стійкості та конкурентоспроможності на міжнародних ринках вітчизняних суб’єктів господарювання. Метою дослідження є визначення факторів впливу на внутрішній контроль та конкретних дій і процедур, що забезпечуватимуть ефективність оцінки системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності підприємств в умовах нестабільності. Методологічною основою даного дослідження є загальнонауковий підхід до розуміння економічних явищ і процесів. Використання методів аналізу та синтезу, групування та узагальнення сприяло виявленню факторів, що впливають на внутрішній контроль зовнішньоекономічної діяльності компаній. Методи індукції та дедукції посприяло вивченню формування оцінки ефективності системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Системний підхід закладено в основу розробки рекомендацій щодо вдосконалення системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності. У результатах дослідження окреслено необхідність оцінки ефективності системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності. Систематизовано основні етапи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності, кожен з яких включає визначені автором процедури для забезпечення ефективності контролю та дотримання вимог законодавства. Визначено показники оцінки ефективності системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності підприємства. У висновках зазначено, що запропонована оцінка допомагатиме виявити слабкі місця та визначити ключові аспекти управління ризиками, які можуть вплинути на результати діяльності. Ефективна система внутрішнього контролю за зовнішньоекономічною діяльністю допоможе мінімізувати фінансові та операційні ризики, забезпечить відповідність обліку операцій вимогам законодавства та міжнародним стандартам, підвищити ефективність зовнішньоекономічної діяльності та зменшити витрати. Перспективи подальших досліджень полягають у дослідженні фінансових ризиків у зовнішньоекономічній діяльності; оцінки впливу макроекономічних факторів з метою вдосконалення системи внутрішнього контролю зовнішньоекономічної діяльності та підвищення її ефективності в умовах в умовах глобалізації та швидких змін.