Стратегії забезпечення доброчесності в процесах залучення джерел фінансування - Штерма, Тетяна Василівна; Мізюк, Валентин Вікторович; Чокан, Станіслав Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Забезпечення доброчесності в процесах пошуку джерел фінансування є важливим фактором підтримки прозорості, підзвітності та довіри до фінансових систем. В умовах щораз більшої фінансової складності та глобалізації інвестицій ризики корупції, шахрайства і неетичних фінансових практик становлять значні виклики для бізнесу, фінансових установ та регуляторних органів. Актуальність цього дослідження зумовлена зростанням потреби в розробленні та впровадженні стратегій, що сприяють етичному і прозорому управлінню фінансовими ресурсами. Зміцнення фінансової доброчесності має важливе значення для залучення стійких інвестицій, сприяння економічному зростанню та забезпечення дотримання міжнародних правових та етичних стандартів. Мета дослідження – аналіз та пропозиція ефективних стратегій підтримки доброчесності в процесах залучення фінансування. Методи: аналіз наукової літератури, абстрагування, узагальнення, систематизація. Результати дослідження свідчать, що фінансова доброчесність може бути ефективно забезпечена завдяки поєднанню правових норм, систем управління ризиками та технологічного прогресу. Прийняття екологічних, соціальних та управлінських (ESG) стандартів, ініціатив з корпоративної соціальної відповідальності та механізмів дотримання законодавства значно підвищує довіру до фінансових установ, а впровадження цифрових інструментів моніторингу та систем відстеження фінансових операцій у режимі реального часу покращує виявлення та запобігання фінансовим порушенням. Організації, що надають пріоритет прозорості фінансової звітності, залученню зацікавлених сторін і дотриманню антикорупційних заходів, є успішнішими в залученні надійних та етичних джерел фінансування. Висновки. Таким чином, забезпечення доброчесності в процесах фінансування вимагає багатовимірного підходу, який охоплює регуляторні заходи, вдосконалення корпоративного управління та технологічні інновації. У результатах дослідження наголошено на важливості приведення фінансових практик у відповідність до етичних стандартів і міжнародних норм. Зміцнення доброчесності у фінансовій діяльності не лише зменшує ризики, пов’язані з корупцією та шахрайством, але й сприяє сталому інвестуванню та економічній стабільності.