Управління конкурентоспроможністю в умовах невизначеності та ризику як елемент механізму управління економічною безпекою підприємства - Зачосова, Наталія Володимирівна; Герасименко, Олена Михайлівна; Хлєбутін, Віталій Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження стало виявлення можливостей і особливостей управління конкурентоспроможністю підприємств в умовах невизначеності та ризику крізь призму функціонування механізму управління його економічною безпекою. Методами наукового пошуку стали: контент-аналіз наукової літератури, монографічний метод, методи синтезу, узагальнення та графічний метод. У результаті проведеного дослідження запропоновано авторські дефініції понять конкурентоспроможність та управління конкурентоспроможністю підприємства, сформовано перелік основних факторів впливу на управління конкурентоспроможністю підприємств, конкретизовано етапи управління конкурентоспроможністю підприємства у функціонуванні механізму управління його економічною безпекою. У висновках за результатами дослідження підкреслено, що управління конкурентоспроможністю підприємства під впливом невизначеності та ризиків - це набір управлінських рішень щодо планування, організації, реалізації та контролю бізнес-процесів, пов’язаних із вивченням поведінки споживачів, їх бажань і намірів щодо придбання товарів і послуг підприємства, виготовленням і транспортуванням товарів і сервісів належної якості за прийнятну для споживачів ціну, а також комплекс заходів щодо виявлення ризиків, здатних змінювати вектори поведінки споживачів та умови виробництва продукції і сервісів, і сукупність управлінських інструментів, які використовуються для протидії їх негативному впливу ризиків і невизначеності на фінансові результати підприємства та стан його економічної безпеки. Визначені такі етапи управління конкурентоспроможністю підприємства у функціонуванні механізму управління його економічною безпекою: вивчення попиту та пропозиції на ринку, встановлення наявності конкурентів, аналіз економічної поведінки споживачів, аналіз інтересів, потреб і очікувань споживачів, ідентифікація ризиків, що впливають на поведінку споживачів, планування показників конкурентоспроможності підприємства, оцінювання сильних і слабких сторін, загроз і можливостей як підприємства, так і його конкурентів, ідентифікація ризиків, що впливають на спроможність підприємства виробляти продукцію і послуги належної якості, організація безпеко орієнтованих бізнес-процесів, реалізація процесів, пов'язаних із виробництвом і реалізацією продукції (із урахуванням ризиків), підвищення рівня економічної безпеки підприємства внаслідок досягнення підприємством високих економічних показників.