Соціально-економічна трансформація суспільства та її вплив на поведінку суб’єктів господарювання - Шаульська, Лариса Володимирівна; Чорна , Неля Петрівна; Федашко , Тарас (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Сучасне розуміння соціально-економічної трансформації суспільства є складним і багатогранним процесом, який охоплює широкий спектр змін у різних сферах життя. Важливим аспектом цієї трансформації є цифрова диверсифікація, яка передбачає використання цифрових технологій для розвитку нових продуктів, послуг та бізнес-моделей. В умовах швидкого розвитку технологій цифрова диверсифікація стає ключовим фактором успіху для суб'єктів господарювання, оскільки дозволяє їм адаптуватися до змін на ринку та залишатися конкурентоспроможними. Не менш важливим є пошук оптимальної моделі розвитку діяльності суб'єктів господарювання. В умовах нестабільності та високої конкуренції компанії повинні постійно шукати нові шляхи для зростання та розвитку. Ефективна модель розвитку повинна враховувати особливості діяльності компанії, її ресурси та можливості, а також враховувати зовнішні фактори, такі як зміни в законодавстві, економічна ситуація та потреби споживачів. Трансформаційні процеси, які відбуваються в суспільстві, є наслідком реформації соціально-економічної активності. Ці процеси охоплюють як національний, так і регіональний рівні країни, впливаючи на всі сфери життя суспільства. В умовах воєнних викликів, таких як ті, що зараз стоять перед Україною, стратегія виживання є критично важливою для забезпечення стійкого соціально-економічного розвитку. Особливе місце в процесах соціально-економічної трансформації належить поведінці суб'єктів господарювання. Саме від їх рішень та дій залежить успіх або провал трансформаційних процесів. В умовах систематичних загроз життю та здоров'ю громадян, спричинених війною, прийняття економічних рішень часто відбувається під впливом емоцій та стресу, що може призводити до нераціональних та необґрунтованих дій. У зв'язку з цим, застосування підходів поведінкової економіки є надзвичайно важливим для виявлення взаємозв'язку та взаємозалежності між соціально-економічною трансформацією та поведінкою під час прийняття рішень в умовах нестабільності та ризиків. Дослідження в галузі поведінкової економіки допомагають зрозуміти, як саме люди приймають рішення в умовах стресу та невизначеності, та розробити ефективні стратегії для підтримки раціональної поведінки суб'єктів господарювання в умовах кризи.