Маркетингове ціноутворення та брендинг у контексті стратегії сталого розвитку підприємства - Василькова , Наталія Володимирівна; Шевченко , Олена Леонідівна; Пилипчук, Володимир Петрович; Сєвонькаєва, Ольга Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному складному і непередбачуваному макросередовищі та в умовах динамічних змін на глобальних ринках конкурентоспроможність підприємства та його товарів і послуг залежить від безлічі факторів. Однією із важливих передумов посилення конкурентних позицій і досягнення цілей компанії є здатність забезпечити поєднання економічного зростання з екологічною та соціальною відповідальністю. В останні роки все більше підприємств і організацій в різних галузях економіки імплементують принципи сталого розвитку в свої стратегії та дотримуються їх у своїй діяльності. Такі зміни передбачають і трансформацію ролі маркетингу в управлінні сталим розвитком підприємства та адаптацію маркетингових інструментів до нових викликів. Метою цієї статті є дослідження особливостей і завдань ціноутворення, маркетингових комунікацій та брендингу в процесі реалізації підприємством стратегії сталого розвитку; виявлення шляхів адаптації цінових стратегій, комунікаційних інструментів та бренд-менеджменту для їх більшої узгодженості з корпоративними цілями в сфері сталого розвитку та очікуваннями сучасних споживачів на ринках B2C і B2B; аналіз впливу таких змін на конкурентоспроможність товарів і послуг та ринкових позицій підприємства. Для досягнення зазначеної мети статті та відповідно до загальної логіки дослідження застосовано низку загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема, порівняння, абстрагування, аналізу та синтезу, узагальнення. У результаті проведеного дослідження визначено, що в науковій літературі недостатньо розглянутим залишається маркетинг сталого розвитку загалом та роль і особливості його окремих інструментів, методів і підходів, зокрема в сфері ціноутворення, комунікаційної взаємодії зі споживачами та бізнес-партнерами, брендингу. Аналіз дозволив виявити перспективні напрями трансформації цих складових маркетингу в контексті сталого розвитку та їх вплив на підвищення результативності та ефективності реалізації корпоративних стратегій, які мають враховувати не лише фінансові, а й екологічні та соціальні аспекти. Зроблено висновок, що в умовах зростання уваги до принципів сталого розвитку як на глобальному, так і на національному рівнях важливим чинником успіху підприємств на В2С і В2В ринках є відповідна адаптація та використання потенціалу маркетингового інструментарію, зокрема ціни, комунікацій, а також бренд-менеджменту.