Управління публічними закупівлями в умовах інтеграції України до європейського економічного простору - Залізнюк, Вікторія Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Досліджено механізми управління публічними закупівлями в Україні в умовах інтеграції до європейського економічного простору. Актуальність теми зумовлена необхідністю гармонізації національного законодавства з Директивами ЄС, запровадженням міжнародних стандартів прозорості та ефективного використання бюджетних коштів. Встановлено, що цифровізація тендерних процедур, зокрема через систему ProZorro, значно знизила корупційні ризики та розширила доступ учасників до закупівельного процесу. Метою дослідження є аналіз механізмів управління публічними закупівлями в Україні в контексті інтеграції до європейського економічного простору, оцінка ефективності їх функціонування, визначення ключових викликів і перспектив гармонізації із законодавством ЄС, а також вивчення впливу європейських стандартів на забезпечення прозорості та конкурентоспроможності закупівельної системи. Методологічною основою роботи стали порівняльний аналіз нормативно-правових актів ЄС та України, системний підхід до оцінки закупівельних процедур та інструменти аналізу інформації щодо функціонування електронних платформ. Доведено, що впровадження підходу MEAT (Most Economically Advantageous Tender) дозволяє визначати пропозиції не лише за ціновим критерієм, а й за якісними параметрами, що відповідає європейській практиці. Результати дослідження засвідчили необхідність розширення автоматизованих механізмів контролю, посилення антикорупційних заходів та впровадження технологій блокчейну для забезпечення незмінності тендерної документації. Запропоновано комплекс заходів для підвищення ефективності закупівель, серед яких удосконалення процедур оскарження, введення аналітичних алгоритмів для моніторингу ризиків та збільшення можливостей інтеграції міжнародних компаній у систему державних закупівель. Перспективи подальших досліджень стосуються аналізу ефективності цифрових механізмів, що запобігають фінансовим змовам, удосконалення перевірки добросовісності постачальників та вивчення найкращих міжнародних практик для підвищення конкурентоспроможності українського ринку державних закупівель.