Сервісологія для підприємств готельно-ресторанного бізнесу : Можливості та виклики - Березівська , Оксана Йосипівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є розкрити сутність cервісології та обґрунтувати її вагомість для готельно-ресторанного бізнесу, підкресливши ключові аспекти формування якісних сервісних процесів. Як об’єкт дослідження обрано механізми впровадження сервісологічних інструментів у практику готельно-ресторанних закладів, а завданнями виступає визначення основних сутнісних засад cервісології, аналіз потенційних вигод і викликів при їх реалізації, а також розроблення рекомендацій щодо безперервного вдосконалення сервісу з урахуванням сучасних тенденцій та очікувань клієнтів. Сервісологія відіграє ключову роль у готельно-ресторанному бізнесі, оскільки вона дає можливість комплексно проаналізувати та вдосконалити всі аспекти обслуговування. У контексті стрімкого зростання кількості подорожуючих і формування різноманітних очікувань з боку гостей, визначення основних засад cервісології стає необхідною передумовою для успішного функціонування будь-якого закладу галузі гостинності. Ця наукова дисципліна, поєднуючи елементи маркетингу, психології, управління та соціології, пропонує системні підходи для забезпечення індивідуалізованого сервісу та створення унікального емоційного досвіду для кожного клієнта. У статті обґрунтовано важливість зосередження на потребах і бажаннях гостей, адже саме персоналізація є сучасним трендом надання послуг. Також наголошується на безперервному вдосконаленні процесів обслуговування, що вимагає злагоджених механізмів зворотного зв’язку й активної участі всіх працівників у системі покращення сервісу. Чимало уваги приділено інтегрованим технологіям, які не тільки прискорюють обслуговування, а й розширюють можливості персоналізованої взаємодії з гостями. Культура спільних цінностей у рамках cервісології визначається як визначальний чинник формування єдиних стандартів якості обслуговування та мотивації працівників. Вона створює атмосферу взаємоповаги, де кожен член колективу розуміє свій внесок у загальний результат і орієнтується на високі етичні та професійні норми. Сформована на таких засадах модель сервісу забезпечує не лише оперативність і точність виконання завдань, а й емоційну складову, що викликає почуття задоволення й довіри у гостей.