Адаптивне управління закладами сфери гостинності до змін споживчих звичок гостей - Максименко, Анна Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Досліджено адаптивне управління закладами сфери гостинності в умовах змін споживчих звичок, встановлено ефективні управлінські моделі та розроблено рекомендації щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю модернізації традиційних управлінських підходів, що втрачають ефективність через цифровізацію, зміну споживчих пріоритетів та високий попит на персоналізовані послуги. Метою дослідження є аналіз особливостей адаптивного управління підприємствами сфери гостинності, оцінка ефективності сучасних управлінських моделей та обґрунтування шляхів їхньої оптимізації для забезпечення довгострокової стійкості та конкурентних переваг. Використано методи системного аналізу для оцінки впливу цифрових технологій на управлінські процеси; порівняльного аналізу для виявлення стратегічних рішень у сфері адаптивного управління; а також прогнозного моделювання для визначення тенденцій розвитку галузі. Встановлено, що основними бар’єрами впровадження адаптивних стратегій є фінансові обмеження, технологічні труднощі, несумісність застарілих CRM-систем із сучасними платформами та організаційна негнучкість. Виявлено, що ефективність адаптивного управління підвищується шляхом інтеграції інтелектуальних аналітичних платформ, автоматизації сервісних процесів, використання гнучкого ціноутворення та розширення партнерських моделей. Запропоновано інноваційну адаптивну модель управління, що поєднує прогнозування попиту, персоналізацію сервісу, динамічне управління ресурсами та алгоритмічне регулювання тарифів. Доведено, що застосування цієї моделі сприяє підвищенню операційної ефективності, зниженню витрат та підвищенню рівня задоволеності клієнтів. Перспективи подальших досліджень передбачають розширення можливостей використання штучного інтелекту для прогнозування змін споживчих трендів, інтеграцію блокчейн-рішень для забезпечення прозорості фінансових операцій та оцінку довгострокового впливу адаптивного управління на конкурентоспроможність підприємств сфери гостинності.