Вплив штучного інтелекту на інновації у фінансовому секторі України у 2024 році - Бабенко-Левада, Вікторія Геннадіївна; Чикалюк, Микола Миколайович; Ковернінська, Юлія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Цифровізація фінансового сектору України набирає обертів, особливо на тлі глобальних викликів, таких як пандемія COVID-19 і довготривалий воєнний стан. У цих умовах активізується використання штучного інтелекту для автоматизації бізнес-процесів, підвищення ефективності операцій та поліпшення якості обслуговування клієнтів. Інтеграція новітніх технологій у фінансовий сектор є вирішальним чинником для підтримки конкурентоспроможності на світовій арені. Водночас виникають нові регуляторні виклики, які потребують адаптації нормативної бази для безпечного використання цього інструменту. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення сучасного стану розвитку штучного інтелекту у фінансовій сфері та визначення перспектив для подальшого прогресу. Метою дослідження є комплексний аналіз сучасного стану впровадження штучного інтелекту у фінансовому секторі України, оцінка регуляторних викликів, що супроводжують цей процес, а також дослідження потенціалу подальшого розвитку цієї технології для забезпечення стійкого економічного зростання та інновацій у фінансовій сфері. Для досягнення мети використовувалися методи порівняльного аналізу, синтезу, огляду наукової та аналітичної літератури. Крім того, застосовувався метод експертних оцінок для вивчення перспектив розвитку штучного інтелекту та його впливу на фінансовий сектор України. У результатах з’ясовано, що Україна активно рухається до цифровізації фінансового сектору, зокрема через інтеграцію штучного інтелекту. Незважаючи на труднощі, викликані воєнним станом та економічними потрясіннями, впровадження цієї технології сприяє автоматизації операцій, покращенню управління ризиками, а також безпеці транзакцій. Українські банки й фінансові установи вже застосовують передові технології, такі як біометрична ідентифікація та автоматизовані системи прийняття рішень. Водночас виявлено, що нормативно-правова база потребує вдосконалення для створення безпечного середовища для подальшої цифровізації. У висновках зазначається, що Україна має всі необхідні передумови для подальшого розвитку технологій штучного інтелекту у фінансовому секторі завдяки високому рівню технічної експертизи, розвинутій ІТ-інфраструктурі та активній інтеграції інновацій. Для досягнення успіху в цій сфері необхідно продовжувати вдосконалювати регуляторну базу, зокрема у сфері захисту персональних даних та забезпечення кібербезпеки. ШІ має потенціал стати важливим чинником економічного зростання та підвищення конкурентоспроможності України на міжнародній арені.