Оцінка впливу глобальних економічних змін на стратегії підприємництва та торгівлі в Україні - Задорожна, Іванна Василівна; Нікулін, Андрій Сергійович; Павлюк, Тетяна Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто вплив глобальних економічних змін на українське підприємництво та торгівлю. У дослідженні розроблено ефективні механізми дії бізнесу в сучасних умовах господарювання, визначено основні ризики та виявлено оптимальні шляхи розвитку підприємництва й торгівлі в умовах сталого розвитку. Метою наукової розвідки є оцінка впливу глобальних економічних змін на підприємництво та торгівлю в Україні, визначення основних викликів і формулювання шляхів адаптації бізнесу до сучасних ринкових умов господарювання. Для досягнення наведеної мети були поставлені головні завдання: обґрунтувати основні глобальні економічні зміни, що мають вплив на підприємницьку діяльність; виокремити найважливіші виклики для українського бізнесу в умовах сьогодення; проаналізувати стратегії торговельних підприємств і збереження їх на ринку конкурентних позицій; запропонувати рекомендації, що допоможуть підвищити ефективність державної підтримки підприємництва та торгівлі в Україні. Методологія дослідження охоплює механізми та принципи, які використовують з метою оцінки впливу глобальних економічних змін на розвиток підприємництва та торговельної діяльності в Україні. У процесі роботи застосовано загальнонаукові та спеціальні методи, завдяки яким здійснено всебічну оцінку впливу глобальних економічних змін, зокрема виокремлено головні ризики та можливості для українського бізнесу у сфері торговельної діяльності. Під час дослідження з’ясовано, що стратегії підприємництва та торгівлі в Україні ґрунтуються на: високопродуктивних інноваціях, екcпортній орієнтації, стійкому розвитку, гнучкості операцій і пристосуванні до глобальних викликів. За цих умов для успішного функціонування важливо інтегрувати сучасні управлінські підходи, розширювати відносини на міжнародних ринках і підвищувати рейтинг внутрішньої торгівлі в Україні. У висновках аргументовано, що загальна оцінка впливу глобальних економічних змін на підприємництво та торгівлю в Україні є гібридною, тобто цифровізація, міжнародне партнерство та екологічні стандарти відкривають нові можливості, тоді як економічна нестійкість, економічні ризики та руйнування інфраструктури створюють серйозні перешкоди.