Стратегічні цілі механізму управління економічною безпекою в системі стратегічного управління підприємством під впливом кризи в умовах цифровізації - Назаренко , Сергій Анатолійович; Зачосова, Наталія Володимирівна; Мовчанець, Володимир Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження стало виявлення напрямів переорієнтування стратегічних цілей механізму управління економічною безпекою для потреб стратегічного управління підприємством в умовах цифровізації. Методами наукового пошуку стали: монографічний метод дослідження фахової літератури, методи аналізу, синтезу, графічний метод для конкретизації та візуалізації авторських даних, метод узагальнення для формування висновків і формалізації рекомендацій. У результаті проведеного дослідження запропоновано авторську дефініцію стратегічного управління підприємства під впливом кризи, конкретизовано перетини орієнтирів стратегічного управління економічною безпекою та стратегічного менеджменту на рівні підприємства, окреслено цілі стратегічного управління підприємством під впливом кризи в умовах цифровізації, додано нові характеристики стратегій управління підприємствами, які сформувались після початку роботи суб’єктів господарювання у цифровому та інформаційному середовищах. У висновках під стратегічним управлінням підприємством під впливом кризи запропоновано вважати набір управлінських рішень, спрямованих на довгострокове планування, організацію, реалізацію та контроль його діяльності з метою досягнення таких функціональних результатів, що відповідають цілям, завданням та орієнтирам його генеральної стратегії, однак, вимагають додаткових зусиль для їх отримання через прояви кризових явищ. До цілей стратегічного управління підприємством під впливом кризи в умовах цифровізації віднесено: ціль подолання кризи та відновлення економічної стабільності, у т.ч. через механізм використання цифрових інструментів, ціль стабілізації фінансово-економічних показників і встановлення реалістичних стратегічних орієнтирів подальшого розвитку у цифровому середовищі, ціль здобуття конкурентних переваг та лідерства у обраній ринковій ніші у цифровому просторі, ціль досягнення та підтримання високого рівня економічної безпеки (у тому числі під час роботи у цифровому середовищі).