Цифрова трансформація територіальних громад України: виклики та перспективи - Шульжик, Юрій Олександрович; Квасній , Зеновій Васильович; Мельник , Олег-Артур Петрович; Строгуш, Юрій Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Метою статті є дослідження процесів цифрової трансформації територіальних громад України, аналіз основних викликів, що виникають під час її впровадження, та визначення перспектив розвитку цифрових технологій у системі місцевого самоврядування. Методи дослідження. Для дослідження цифрової економіки України в умовах військових дій та перспективи її відновлення було використано такі методи дослідження: аналізу – для вивчення наукових публікацій, звітів міжнародних організацій, урядових стратегій з тематики цифрової трансформації та економічного розвитку України; порівняльний аналіз – для визначення ефективних стратегій відновлення; метод статистичного аналізу – для опрацювання та інтерпретація статистичних даних щодо впливу війни на економічні показники, розвиток IT-сектору, використання цифрових технологій у різних галузях; метод експертного опитування – для аналізу думок фахівців у сфері цифрових технологій, економіки та державного управління щодо основних викликів та перспектив цифрової трансформації України. Застосування цих методів дозволило комплексно оцінити роль цифрової економіки у відновленні України, виокремити основні виклики та сформувати рекомендації щодо подальшої цифрової трансформації. Результати. В сучасних умовах розвиток територіальних громад в Україні неможливий без активного впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Їх використання дозволяє підвищити ефективність управлінських процесів, покращити взаємодію між владою та громадянами, а також сприяє впровадженню соціальних інновацій в країні. В статті обґрунтовано стратегічне значення цифрової трансформації. Обґрунтовано вплив військових дій на цифрову економіку України та запропоновано перспективи відбудови економіки через цифрові технології. Запропоновано комплексний підхід до цифрового управління територіальними громадами. На основі проведеного дослідження запропоновано стратегічні напрями та практичні рекомендації щодо подальшого розвитку цифрових інструментів у територіальних громадах України в період повоєнної відбудови. Висновок. Дослідження дало можливість встановити, що цифрова економіка відіграє важливу роль у сучасному розвитку держави, особливо в умовах глобалізації та динамічного технологічного прогресу. Для України, яка наразі перебуває в умовах військових дій, цифрові технології стали не лише інструментом економічного розвитку, а й фактором стійкості, безпеки та адаптації до нових викликів. З одного боку, війна значно вплинула на функціонування економіки, спричинивши втрату підприємств, зниження ВВП та міграцію кваліфікованих кадрів. З іншого боку, цифровізація стала рушієм для підтримки економічної діяльності, зміцнення обороноспроможності та створення умов для відновлення країни.