Податковий комплаєнс: сутність, значення та стратегії впровадження - Лега, Ольга Василівна; Безкровний , Олександр Валентинович; Ромаш, Дарія Володимирівна; Шевченко, Андрій Олегович; Турченко , Аліна Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу сутності податкового комплаєнсу, його значення для підприємств та визначенню стратегій впровадження в залежності від розміру компанії. Окремо розглядається важливість інтеграції податкового комплаєнсу в корпоративну стратегію, що забезпечує відповідність податковому законодавству, знижує податкові ризики та підвищує ефективність управління фінансовими потоками на підприємствах. Також досліджується роль внутрішніх і зовнішніх ресурсів у впровадженні податкового комплаєнсу для мінімізації ризиків та досягнення стабільної фінансової діяльності. Метою дослідження є визначення основних підходів до впровадження податкового комплаєнсу в залежності від розміру підприємства та аналіз його значення для забезпечення відповідності податковому законодавству, мінімізації ризиків та підвищення ефективності управління на підприємствах. Методи дослідження: аналіз наукової літератури, порівняння підходів до впровадження податкового комплаєнсу на підприємствах різного розміру, а також SWOT-аналіз для оцінки внутрішніх та зовнішніх факторів, що впливають на ефективність впровадження комплаєнсу. Результати дослідження. Дослідження показало, що податковий комплаєнс є важливим інструментом для забезпечення відповідності підприємства податковому законодавству та зниження ризиків, пов’язаних з податковими перевірками та штрафами. Встановлено, що вибір підходу до впровадження комплаєнсу має суттєвий вплив на ефективність управління, зокрема на оптимізацію внутрішніх процесів і досягнення фінансової стабільності. Розгляд різних підходів допомагає підприємствам визначити найефективнішу стратегію для інтеграції податкового комплаєнсу в свою діяльність. Висновки. Податковий комплаєнс є необхідним елементом для забезпечення стабільної фінансової діяльності підприємств. Впровадження системи комплаєнсу допомагає мінімізувати податкові ризики, підвищити ефективність управлінських процесів та покращити імідж компанії. Вибір підходу до впровадження комплаєнсу залежить від розміру підприємства, ресурсів та конкретних умов його діяльності. Важливість дотримання податкових норм зростає в умовах глобалізації та посилення вимог до фінансової прозорості.