Статистичний аналіз фінансових ризиків: методи та підходи - Рудич, Алла Іванівна; Капаєва , Людмила Миколаївна; Безкровний, Олександр Валентинович; Дяченко, Олег Олександрович; Сандін, Андрій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах економічної нестабільності питання фінансових ризиків стає надзвичайно важливим для підприємств та фінансових установ. Оцінка та прогнозування ризиків, таких як коливання валютного курсу, зміни вартості активів чи нестабільність процентних ставок, є ключовими для забезпечення фінансової стійкості. Статистичні методи є важливими інструментами для формування стабільного фінансового середовища та підвищення передбачуваності фінансових процесів. Мета дослідження: вивчення сутності фінансових ризиків та методів статистичного аналізу, що дозволяють ефективно оцінювати та управляти ризиками, знижувати фінансові втрати та оптимізувати стратегії управління фінансами на основі аналізу історичних та поточних даних. Методи дослідження: застосовано комплекс методів теоретичного аналізу, синтезу та узагальнення для дослідження фінансових ризиків та їх оцінки. Результати дослідження. У статті розглядаються основи фінансових ризиків, їх класифікація та сучасні методи статистичного аналізу для оцінки цих ризиків. Акцентується увага на важливості статистичних методів для ефективного управління фінансовими ризиками в умовах постійної змінності ринкових умов. Аналізуються традиційні підходи до оцінки ризиків, а також розглядаються статистичні інструменти, такі як VaR, метод Монте-Карло, GARCH-моделі, і їхнє застосування в практиці фінансового менеджменту. Висновки. Встановлено, що статистичні методи аналізу фінансових ризиків є важливим інструментом для оцінки потенційних загроз і ефективного управління ними. Традиційні методи, незважаючи на свою ефективність, мають обмеження у сучасних умовах глобалізації та високої волатильності фінансових ринків. Сучасні методи, такі як VaR (Value at Risk), Монте-Карло та GARCH-моделі, дозволяють здійснювати більш точні прогнози та краще оцінювати ризики, що виникають у фінансовій сфері, забезпечуючи більш надійне управління ризиками в умовах невизначеності. Удосконалення методів оцінки фінансових ризиків допоможе знизити фінансові втрати та підвищити стабільність бізнесу в умовах економічної нестабільності, створюючи умови для більш ефективного і стійкого функціонування підприємств у сучасних умовах.