Роль внутрішнього аудиту у забезпеченні прозорості інформаційних ресурсів для управління бізнесом в умовах цифровізації - Цегельник, Ніна Іванівна; Бедер, Дмитро Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті зазначено, що у цифрову епоху роль внутрішнього аудиту значно розширюється, тобто він уже не обмежується лише перевіркою правильності ведення обліку, а набуває стратегічного значення для підприємств, сприяючи зміцненню довіри інвесторів, покращенню фінансової дисципліни та забезпеченню довгострокової стійкості бізнесу. Запропоновано на основі аналізу наукових підходів та враховуючи виклики цифровізації, внутрішній аудит визначити як незалежну систему контролю, оцінки та моніторингу фінансово-господарської діяльності підприємства, спрямована на забезпечення прозорості інформаційних ресурсів, управління ризиками та підвищення ефективності корпоративного управління із використанням сучасних цифрових технологій. Це визначення підкреслює стратегічну роль внутрішнього аудиту в умовах цифрової трансформації, акцентуючи увагу на автоматизації процесів, аналізі великих даних, кібербезпеці та інтеграції інноваційних технологій у систему внутрішнього контролю. Визначено функції внутрішнього аудиту, які сприяють підвищенню ефективності роботи організації, забезпечують прозорість та знижують ймовірність виникнення помилок чи зловживань. Наведено комплексом об'єктивних факторів, які визначають важливу роль внутрішнього аудиту у забезпеченні фінансової прозорості, ефективного корпоративного управління та адаптації підприємства до сучасних умов господарювання. Обгрунтовано взаємозв’язок методів цифровізації бухгалтерського обліку та їхнього впливу на внутрішній аудит. Зазначено, що процес цифрової трансформації супроводжується низкою ризиків і проблем, які можуть негативно вплинути на якість аудиту та безпеку інформації, тому обгрунтовано основні ризики цифровізації внутрішнього аудиту та шляхи їх мінімізації, де чітко видно зв’язок між ризиками та конкретними способами їхнього зниження, що сприятиме ефективному управлінню ризиками цифровізації внутрішнього аудиту. А також, запропоновано напрями вдосконалення внутрішнього аудиту в умовах цифрової трансформації для забезпечення прозорості інформаційних ресурсів.