Теоретичні засади формування системи управління персоналом сучасного підприємства - Алькема, Віктор Григорович; Скиба , Віталій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті представлено теоретичні засади формування системи управління персоналом сучасного підприємства. Підкреслено, що ефективне управління персоналом є стратегічним чинником успішного функціонування підприємства в умовах динамічного зовнішнього середовища. Проаналізовано основні підходи до розуміння сутності базових категорій «персонал», «управління персоналом» та «система управління персоналом». Систематизовано класичні теорії які є теоретичним базисом управління персоналом сучасних підприємств. Окреслено основні функції системи управління персоналом, зокрема планування, підбір, мотивацію, оцінювання ефективності, розвиток та утримання персоналу. Зазначено важливість врахування в функціонуванні системи управління персоналом підприємства впливу такої низки чинників, методів й інструментів як: стрімких технологічних змін, цифрових інструментів управління персоналом, автоматизації бізнес-процесів та використання гнучкої методології і аналітичних методів у прийнятті управлінських рішень. У процесі дослідження враховано виклики, які постають перед підприємствами у сфері управління персоналом, включаючи проблему плинності кадрів, необхідність адаптації до нових моделей зайнятості (віддалена та гібридна робота), а також важливість розвитку корпоративної культури, що сприяє залученню та лояльності. Запропоновано комплексний підхід до формування теоретичного базису сучасного розуміння системи управління персоналом підприємства, що враховує як основні наукові теорії так і сучасні вимоги до гнучкості, інноваційності та ефективності функціонування цієї системи. Метою дослідження є аналіз та систематизація наукових засад щодо формування систем управління персоналом сучасних підприємств. Для досягнення поставленої мети в роботі уточнювали теоретичний базис та ідентифікували основні закономірності й загальні тенденції у сфері формування системи управління персоналом підприємств з урахуванням специфіки їх функціонування. Методологія виконаного дослідження базувалася на основі системного підходу із застосуванням загальнонаукових методів порівняння, аналізу та синтезу, класифікації й систематизації і специфічного методу експертного оцінювання. Результати дослідження. Аналіз існуючих теоретико-методологічних засад щодо базових категорій управління персоналом в межах функціонального, процесного, системного і стратегічного підходів, а також класичних наукових теорій які є теоретичним базисом науки управління персоналом надав можливість узагальнити та систематизувати їх з позиції пріоритетності урахування впливу сучасних тенденцій на управління персоналом: цифровізації, гнучких методів управління, корпоративної культури і соціальної відповідальності. Отримані результати дослідження спрямовані на розвиток теоретико-методичної бази формування системи управління персоналом сучасних підприємств. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямі є розробка теоретико-методичних основ вдосконалення моделей та алгоритмів для створення топ-менеджментом підприємств ефективних й адаптивних систем управління персоналом які забезпечують гнучку та результативну політику управління їх кадровим потенціалом.