Готова продукція підприємств з переробки фруктів та ягід як об’єкт обліку та контролю - Мулик, Тетяна Олексіївна; Забродський, Ігор Тарасович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті розглядаються питання обліку та контролю готової продукції, що виробляється на підприємствах з переробки фруктів та ягід. Актуальність дослідження полягає в необхідності вдосконалення систем обліку та контролю на підприємствах з переробки фруктів та ягід, у зв’язку зі зростаючою конкуренцією на ринку, підвищеними вимогами споживачів до якості продукції та динамічними змінами в законодавстві. Метою статті є дослідження поглядів щодо сутності та ролі готової продукції як об’єкту обліку та контролю, зокрема, на підприємствах з переробки фруктів та ягід. Для досягнення мети використано методи теоретичного аналізу наукової літератури, порівняльного аналізу, узагальнення та систематизації отриманих результатів. Для обробки отриманих даних застосовано методи статистичного аналізу та побудови графіків. Результати дослідження показали, що сфера переробки фруктів та ягід стає все більш конкурентною, що вимагає від підприємств оптимізації всіх процесів, включаючи облік та контроль. З’ясовано, що зростаючі вимоги споживачів до якості та безпечності продуктів, коливання цін на сировину та часті зміни в законодавстві спонукають підприємства до вдосконалення систем контролю якості та обліку. Проведено детальний огляд основних нормативно-правових актів, які регулюють облік готової продукції в Україні та встановлено, що існуючі норми в достатній мірі забезпечують правове поле для ведення обліку, проте виникають труднощі при їх застосуванні до специфіки підприємств з переробки фруктів та ягід. Дослідження показують, що, незважаючи на різноманітність підходів, науковці сходяться на думці щодо основних характеристик готової продукції: завершеності, відповідності стандартам та готовності до використання. Разом з тим, автори пропонують різні інтерпретації цього поняття, залежно від контексту дослідження. Охарактеризовано основні властивості готової продукції підприємств з переробки фруктів та ягід: природність, різноманітність асортименту, сезонність, швидкопсувність, високі вимоги до якості, маркування, пакування, стандартизація. Систематизовано основні завдання обліку та контролю готової продукції і встановлено, що облік та контроль готової продукції є комплексною системою, яка включає в себе взаємопов'язані процеси документування, обчислення, перевірки та аналізу. Запропоновано етапи обліку та контролю готової продукції на підприємствах з переробки фруктів та ягід. Перспективи подальших досліджень передбачають детальне вивчення можливостей застосування сучасних інформаційних технологій, таких як блокчейн, штучний інтелект та інтернет речей, для забезпечення прозорості та ефективності обліку та контролю готової продукції.